tortille na kefirze z suluguni i zieloną cebulą na patelni

cóż, bardzo prosty przepis na pikantne tortille serowe! Świetny przepis na szybkie aromatyczne wypieki, które z pewnością przypadną do gustu wielu, zapewnią ogromną przyjemność i mile zaskoczą wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 62 % 29 g
225 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasta z obfitym nadzieniem, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czterysta gramów przesianej mąki pszennej i pół łyżeczki soli do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną łyżeczkę cukru do miski z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pół łyżeczki sody do miski z mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do miski z mąką, po czym dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie i uformuj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto z miski na stole posypanym odrobiną mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadal wyrabiamy ciasto na stole rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagniataj ciasto przez pięć minut, a następnie włóż do celofanowej torby i włóż do lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia wcieramy dwieście gramów niezbędnego sera w głęboką miskę na grubej tarce. (w naszym przepisie Suluguni).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dość drobno posiekaj zieloną cebulę z koperkiem i natką pietruszki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż posiekane warzywa w misce na ser.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze wymieszaj starty ser z ziołami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki po trzydziestu minutach kładziemy je na stole i formujemy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój uformowane ciasto na pięć identycznych kawałków.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zwiń każdy kawałek ciasta w Kolobok.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ugniataj każdą bułkę na stole posypanym odrobiną mąki na grubą tortillę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozwałkuj każdy przedmiot do ciasta o grubości czterech milimetrów.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż dwie łyżki nadzienia na każdym tortilli.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zbierz krawędzie każdej tortilli z nadzieniem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ostrożnie połącz krawędzie każdego ciasta z nadzieniem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Odwracając ciasto szwem w dół, nadajemy im kształt, naciskając ręką na stół.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Jeśli w cieście pozostało trochę powietrza, przekłuj go wykałaczką i upuść.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Lekko rozciągnij każdy obrabiany przedmiot rękami.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po wylaniu odrobiny mąki na stół, bez wysiłku rozwałkuj każdy powstały przedmiot z nadzieniem wałkiem do ciasta.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Podgrzej suchą patelnię na kuchence i rozłóż ciasto, które smażymy, włączając piec do średniej temperatury.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Nakładamy widelcem kilka otworów na każdą tortillę.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Smażyć tortille na złoty kolor z każdej strony.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Smażone ciasta z nadzieniem serowym z ziołami układamy z patelni na talerzu.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Posmaruj każdą tortillę masłem.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

tortille na kefirze z serem na patelni cóż, bardzo prosty przepis na pikantne wypieki na herbatę! Bardzo smaczne i przygotowywane szybciej niż chaczapuri-ciasta na kefirze z serem i ziołami! Ich niesamowicie przyjemny aromat natychmiast wywołuje brutalny apetyt i ogromną chęć zjedzenia każdego ostatniego kęsa! Teraz powiem Ci, jak prawidłowo gotować ciasta serowe na suchej patelni, aby były różowe, bujne i kuszące. Serowe tortille z nadzieniem to najlepszy przepis na szybkie i proste wypieki, które są świetną zabawą! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy