skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić burgera z kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki. Radzę gotować mielonego kurczaka samodzielnie, siekając kawałki fileta z kurczaka w blenderze lub maszynce do mięsa. Oddziel liście sałaty od łodygi, umyj i strząśnij z wody.
Krok 2:
Pokrój bułki burgerowe wzdłuż na pół. Bułki można stosować z mąki pszennej lub żytniej, z posypką sezamową lub bez. Mam bułeczki o małej średnicy i wadze po 65 g każda. Jeśli masz duże bułki (po 100 g każda), to taka ilość mielonego mięsa wystarczy na 3-4 burgery.
Krok 3:
Umyj pomidora i pokrój w niezbyt grube koła.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścienie.
Krok 5:
Strząśnij ogórek z solanki i pokrój również w plasterki.
Krok 6:
Kurczak mielony sól, pieprz i dokładnie ugniataj rękami. Podziel mięso mielone na 5 równych części i uformuj 5 okrągłych równych kotletów. Wskazane jest, aby kotlety nie były bardzo grube, aby całkowita wysokość burgera była wygodna do spożycia.
Krok 7:
Obtocz kotlety z obu stron w bułce tartej.
Krok 8:
Następnie smaż na oleju roślinnym z obu stron, aż będzie miękki i będzie miał złotą skórkę. Należy pamiętać, że podczas smażenia kotlety są lekko ściśnięte i zagęszczone, dlatego lepiej jest początkowo uformować je nieco powyżej średnicy bułki.
Krok 9:
Zbierz burgery. Na spodzie bułek burgerowych ułóż 1-2 liście sałaty. Ułóż pierścienie czerwonej cebuli na wierzchu. Połóż kotlet z kurczaka na cebuli. Rozłóż krążki pomidorów i marynat na wierzchu. Przykryj jeszcze jednym liściem sałaty i górną połową bułki.
Krok 10:
Domowe burgery z kurczakiem są gotowe. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
jeśli chcesz, możesz podgrzać bułkę na patelni, a aby Burger był bardziej soczysty, możesz posmarować górną i dolną część bułek keczupem pomidorowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal / 100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g