Burger z kurczakiem-Chickenburger

idealna przekąska! Przygotuj się w mniej niż godzinę! Spróbuj zrobić burgera z kurczakiem, zwłaszcza jeśli lubisz hamburgery i podobne jedzenie. Jest nie do opisania smaczny, a co najważniejsze - bez wzmacniaczy smaku i innej chemii. Dzieci z tych chickenburgerów będą po prostu zachwycone.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 40 % 12 g
155 kcal
IG: 8 / 67 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić burgera z kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki. Radzę gotować mielonego kurczaka samodzielnie, siekając kawałki fileta z kurczaka w blenderze lub maszynce do mięsa. Oddziel liście sałaty od łodygi, umyj i strząśnij z wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bułki burgerowe wzdłuż na pół. Bułki można stosować z mąki pszennej lub żytniej, z posypką sezamową lub bez. Mam bułeczki o małej średnicy i wadze po 65 g każda. Jeśli masz duże bułki (po 100 g każda), to taka ilość mielonego mięsa wystarczy na 3-4 burgery.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidora i pokrój w niezbyt grube koła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Strząśnij ogórek z solanki i pokrój również w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kurczak mielony sól, pieprz i dokładnie ugniataj rękami. Podziel mięso mielone na 5 równych części i uformuj 5 okrągłych równych kotletów. Wskazane jest, aby kotlety nie były bardzo grube, aby całkowita wysokość burgera była wygodna do spożycia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obtocz kotlety z obu stron w bułce tartej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie smaż na oleju roślinnym z obu stron, aż będzie miękki i będzie miał złotą skórkę. Należy pamiętać, że podczas smażenia kotlety są lekko ściśnięte i zagęszczone, dlatego lepiej jest początkowo uformować je nieco powyżej średnicy bułki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz burgery. Na spodzie bułek burgerowych ułóż 1-2 liście sałaty. Ułóż pierścienie czerwonej cebuli na wierzchu. Połóż kotlet z kurczaka na cebuli. Rozłóż krążki pomidorów i marynat na wierzchu. Przykryj jeszcze jednym liściem sałaty i górną połową bułki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Domowe burgery z kurczakiem są gotowe. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

jeśli chcesz, możesz podgrzać bułkę na patelni, a aby Burger był bardziej soczysty, możesz posmarować górną i dolną część bułek keczupem pomidorowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal / 100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy