Wołowina z ostrą papryką

pikantne, pikantne, aromatyczne danie mięsne dla miłośników kuchni azjatyckiej! Dania kuchni orientalnej stały się ostatnio popularne na całym świecie. Podawane są nie tylko w kawiarniach i restauracjach, ale także przygotowywane w domu. Ich popularność wynika nie tylko z jasnego smaku, ale także z szybkości gotowania, co jest istotne dla współczesnych gospodyń domowych. Przepis na pikantną wołowinę jest również znany jako wołowina po chińsku, można go przygotować dosłownie w kilka minut. Takie danie nadaje się nie tylko do codziennego menu, ale także do świątecznego stołu, pikantny, pikantny, przyjemny smak mięsa nie pozostawi nikogo obojętnym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 27 % 10 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Lepiej jest użyć polędwicy wołowej, mięso musi być świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w paski wzdłuż włókien. Jeszcze raz umyj kawałki mięsa i wysusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie marynaty wołowej. Wlej sos sojowy do miski, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, mielony imbir,chili. Jeśli komuś chili wydaje się zbyt ostre, możesz dodać szczyptę ostrej mielonej papryki. Jeśli chcesz, możesz dodać garść nasion sezamu, zmieni to również smak potrawy. Wymieszaj i włóż mięso do przygotowanej marynaty. Pozostaw mięso w marynacie na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie obierz cebulę z łuski i pokrój ją piórami. W razie potrzeby możesz użyć innych warzyw do przygotowania tego dania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Mięso rozprowadzamy na patelni, gdy olej rozgrzeje się do tego stopnia, że z patelni wydostanie się lekki dym. Smażyć wołowinę na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 minut. Marynata pozostająca w misce nie wylewa się. Następnie na patelnię do mięsa wysyłamy gotowaną cebulę. Zmniejsz ogień do średniego, wymieszaj i smaż mięso z warzywami przez kolejne trzy minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej marynatę pozostałą w misce na patelnię. Kontynuujemy duszenie mięsa z cebulą w sosie przez około pięć minut. Wyłącz ogień. Mięso można podawać jako niezależne danie lub z dodatkiem. Ryż lub makaron doskonale nadaje się do pikantnej wołowiny jako dodatek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy