skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Lepiej jest użyć polędwicy wołowej, mięso musi być świeże.
Krok 2:
Dobrze umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w paski wzdłuż włókien. Jeszcze raz umyj kawałki mięsa i wysusz.
Krok 3:
Gotowanie marynaty wołowej. Wlej sos sojowy do miski, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, mielony imbir,chili. Jeśli komuś chili wydaje się zbyt ostre, możesz dodać szczyptę ostrej mielonej papryki. Jeśli chcesz, możesz dodać garść nasion sezamu, zmieni to również smak potrawy. Wymieszaj i włóż mięso do przygotowanej marynaty. Pozostaw mięso w marynacie na 15 minut.
Krok 4:
W międzyczasie obierz cebulę z łuski i pokrój ją piórami. W razie potrzeby możesz użyć innych warzyw do przygotowania tego dania.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Mięso rozprowadzamy na patelni, gdy olej rozgrzeje się do tego stopnia, że z patelni wydostanie się lekki dym. Smażyć wołowinę na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 minut. Marynata pozostająca w misce nie wylewa się. Następnie na patelnię do mięsa wysyłamy gotowaną cebulę. Zmniejsz ogień do średniego, wymieszaj i smaż mięso z warzywami przez kolejne trzy minuty.
Krok 6:
Następnie wlej marynatę pozostałą w misce na patelnię. Kontynuujemy duszenie mięsa z cebulą w sosie przez około pięć minut. Wyłącz ogień. Mięso można podawać jako niezależne danie lub z dodatkiem. Ryż lub makaron doskonale nadaje się do pikantnej wołowiny jako dodatek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g