skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątróbką i marchewką? Przygotuj składniki. Jeśli używasz zamrożonej wątroby, musisz ją rozmrozić. Jeśli wątroba jest schłodzona, wystarczy dokładnie spłukać ją pod bieżącą wodą. Napełnij go mlekiem i pozostaw na pół godziny.
Krok 2:
W międzyczasie zajmijmy się warzywami. Obierz cebulę, drobno posiekaj. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Namoczoną w mleku wątrobę należy wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój go w paski.
Krok 4:
Umieść cebulę na patelni, podsmaż ją, aż będzie przezroczysta. Dodaj startą marchewkę, wymieszaj i smaż, aż marchewki będą miękkie.
Krok 5:
Umieść go na patelni z smażonym warzywem. Nie trzeba dodawać oleju, ponieważ sałatka zostanie doprawiona majonezem, a nadmiar oleju roślinnego w nim nie jest potrzebny, a sama wątroba nasyciła wystarczającą ilość płynu podczas moczenia go w mleku i nie spali się podczas smażenia. Smaż wątrobę z warzywami na średnim ogniu. Wymieszaj zawartość patelni i przykryj ją pokrywką. Pozostaw wątrobę na około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6:
Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, a jeśli pozostanie w niej płyn, pozwól mu odparować. Lekko ostudź wątrobę z warzywami. Dopraw sałatkę majonezem, wymieszaj. Włóż sałatę do salaterki. Lepiej podawać taką sałatkę w porcjowanych salaterkach. Udekoruj wierzch gałązkami bazylii, kilka liści można posiekać i dodać bezpośrednio do samej sałatki, nada potrawie wspaniały aromat i smak.
Krok 7:
Podawaj sałatkę z grzankami z chleba pszennego. Podawaj tę sałatkę lepiej na ciepło. Zajmie należne mu miejsce na świątecznym stole lub stanie się zdrową, smaczną i łatwą kolacją dla całej rodziny! Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g