Sałatka z wątróbką wołową z marchewką i cebulą

budżetowy, prosty, pyszny , sycący - na obiad i lunch! Sałatka z wątróbką wołową i marchewką to klasyczne i harmonijne połączenie. Dla odmiany możesz dodać marynowane lub smażone grzyby, podać sałatkę z krakersami i świeżymi ziołami. Fantazjuj i próbuj!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 33 % 9 g
159 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątróbką i marchewką? Przygotuj składniki. Jeśli używasz zamrożonej wątroby, musisz ją rozmrozić. Jeśli wątroba jest schłodzona, wystarczy dokładnie spłukać ją pod bieżącą wodą. Napełnij go mlekiem i pozostaw na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie zajmijmy się warzywami. Obierz cebulę, drobno posiekaj. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Namoczoną w mleku wątrobę należy wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój go w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść cebulę na patelni, podsmaż ją, aż będzie przezroczysta. Dodaj startą marchewkę, wymieszaj i smaż, aż marchewki będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść go na patelni z smażonym warzywem. Nie trzeba dodawać oleju, ponieważ sałatka zostanie doprawiona majonezem, a nadmiar oleju roślinnego w nim nie jest potrzebny, a sama wątroba nasyciła wystarczającą ilość płynu podczas moczenia go w mleku i nie spali się podczas smażenia. Smaż wątrobę z warzywami na średnim ogniu. Wymieszaj zawartość patelni i przykryj ją pokrywką. Pozostaw wątrobę na około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, a jeśli pozostanie w niej płyn, pozwól mu odparować. Lekko ostudź wątrobę z warzywami. Dopraw sałatkę majonezem, wymieszaj. Włóż sałatę do salaterki. Lepiej podawać taką sałatkę w porcjowanych salaterkach. Udekoruj wierzch gałązkami bazylii, kilka liści można posiekać i dodać bezpośrednio do samej sałatki, nada potrawie wspaniały aromat i smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj sałatkę z grzankami z chleba pszennego. Podawaj tę sałatkę lepiej na ciepło. Zajmie należne mu miejsce na świątecznym stole lub stanie się zdrową, smaczną i łatwą kolacją dla całej rodziny! Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy