skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć rumsztyk wołowy? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kluczem do pysznego rumsztyka jest dobrej jakości mięso. Najlepiej jest wziąć marmurkową wołowinę: takie mięso jest nie tylko wysokiej jakości, ale także taka wołowina zawiera smugi tłuszczu - a gotowe danie nie będzie suche. Bułkę tartą najlepiej zrobić samemu-zetrzyj suchy chleb. Ale całkiem możliwe jest użycie gotowych krakersów fabrycznych.
Krok 2:
Będziemy potrzebować płaskiego kawałka o grubości około 2 cm średniej wielkości. Dobrze opłucz mięso, osusz.
Krok 3:
Lekko ubij mięso specjalnym młotkiem. Nie bądź gorliwy, musisz go lekko odeprzeć.
Krok 4:
Na osobnym głębokim talerzu ubij jajko, lekko ubij widelcem. Weź większe jajko, najlepiej domowe. W tym momencie możesz dodać swoje ulubione przyprawy do jajka. Klasyczny rumsztyk nie jest specjalnie przyprawiony, z wyjątkiem soli i pieprzu, ale skup się na swoich preferencjach. Odpowiedni będzie suszony czosnek, chmiel-suneli, zioła prowansalskie.
Krok 5:
Zanurz mięso w mieszance jajecznej i dobrze zanurz ze wszystkich stron.
Krok 6:
Następnie zwiń mięso w bułkę tartą. Dobrze zwiń ze wszystkich stron, aby uzyskać gęstą, chrupiącą panierkę.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Możesz wziąć dowolny olej: słonecznikowy, oliwkowy i każdy inny roślinny. Ale musi to być rafinowany olej - tylko ten nadaje się do smażenia. Połóż kawałek mięsa i smaż na małym ogniu najpierw z jednej strony. Czas smażenia około 7-10 minut.
Krok 8:
Następnie odwróć mięso i smaż z drugiej strony przez taki sam czas. Możesz również przykryć patelnię pokrywką, aby doprowadzić mięso do całkowitego ugotowania.
Krok 9:
Sól gotowego rumsztyka. Na końcu solimy mięso, aby było tak soczyste. Jeśli zrobisz to przed gotowaniem, może okazać się suche, ponieważ sól usuwa wilgoć z mięsa.
Krok 10:
Podawaj rumsztyk od razu, gdy jest gorący. Możesz podawać z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g