rumsztyk wołowy

Prosty, łatwy do zrozumienia przepis na Rum z wołowiny na patelni! Lekko ubity kawałek wołowiny w chrupiącej bułce tartej. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste, okazuje się delikatne i soczyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 19 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 15 % 6 g
231 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć rumsztyk wołowy? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kluczem do pysznego rumsztyka jest dobrej jakości mięso. Najlepiej jest wziąć marmurkową wołowinę: takie mięso jest nie tylko wysokiej jakości, ale także taka wołowina zawiera smugi tłuszczu - a gotowe danie nie będzie suche. Bułkę tartą najlepiej zrobić samemu-zetrzyj suchy chleb. Ale całkiem możliwe jest użycie gotowych krakersów fabrycznych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Będziemy potrzebować płaskiego kawałka o grubości około 2 cm średniej wielkości. Dobrze opłucz mięso, osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij mięso specjalnym młotkiem. Nie bądź gorliwy, musisz go lekko odeprzeć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na osobnym głębokim talerzu ubij jajko, lekko ubij widelcem. Weź większe jajko, najlepiej domowe. W tym momencie możesz dodać swoje ulubione przyprawy do jajka. Klasyczny rumsztyk nie jest specjalnie przyprawiony, z wyjątkiem soli i pieprzu, ale skup się na swoich preferencjach. Odpowiedni będzie suszony czosnek, chmiel-suneli, zioła prowansalskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz mięso w mieszance jajecznej i dobrze zanurz ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zwiń mięso w bułkę tartą. Dobrze zwiń ze wszystkich stron, aby uzyskać gęstą, chrupiącą panierkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Możesz wziąć dowolny olej: słonecznikowy, oliwkowy i każdy inny roślinny. Ale musi to być rafinowany olej - tylko ten nadaje się do smażenia. Połóż kawałek mięsa i smaż na małym ogniu najpierw z jednej strony. Czas smażenia około 7-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć mięso i smaż z drugiej strony przez taki sam czas. Możesz również przykryć patelnię pokrywką, aby doprowadzić mięso do całkowitego ugotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól gotowego rumsztyka. Na końcu solimy mięso, aby było tak soczyste. Jeśli zrobisz to przed gotowaniem, może okazać się suche, ponieważ sól usuwa wilgoć z mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj rumsztyk od razu, gdy jest gorący. Możesz podawać z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy