przekąska z bakłażana z pomidorami

najsmaczniejsza przekąska, która przypomina lato. To danie najlepiej przygotować późnym latem lub wczesną jesienią - w sezonie warzywnym. Jednak nawet zimą możesz kupić wszystkie niezbędne produkty w sklepie i przygotować tę przekąskę. W końcu nasz organizm potrzebuje witamin, które dają nam warzywa przez cały rok.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy warzywa i inne produkty niezbędne do przepisu, który opisuje krok po kroku, jak zrobić przekąskę z bakłażana z pomidorami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Obierz cebulę i posiekaj niezbyt drobno. Umyj słodką paprykę, odetnij górę, usuń rdzeń i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wszystkie przygotowane warzywa po pokrojeniu powinny być mniej więcej tej samej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj bakłażany, odetnij górę ogonem i pokrój w kostkę taką samą jak marchewka, cebula i papryka. Przenieś pokrojone bakłażany do miski, posyp je solą, wymieszaj i odstaw na 30 minut, aby wypuściły sok. Wraz z sokiem powinna wyjść gorycz. Następnie przenieś bakłażany do durszlaka, spłucz i pozwól im spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię w odpowiedniej ilości, pozwól mu się rozgrzać i rozłóż przygotowaną cebulę, marchewkę i słodką paprykę. Smażyć na średnim ogniu mieszając przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż bakłażany na patelni, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po bakłażanie dodaj posiekane dojrzałe pomidory, sól, pieprz, ponownie dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą gotowe na umiarkowanym ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Przybliżony czas gaszenia wynosi 25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotową przekąskę "bakłażan" układamy w słoikach, zamykamy zwykłymi pokrywkami i umieszczamy w ciepłym miejscu (lub po prostu zawijamy w koc).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ciepłym miejscu przekąska powinna stać przez jeden dzień, po czym można ją włożyć do lodówki i oczywiście podać na stole.

czasami patrzysz na przepisy kulinarne, składniki są takie same, ale robisz i jesteś zaskoczony, jedzenie smakuje inaczej. Każdy przepis ma niespodziankę. Więc ja, po spróbowaniu przekąski "bakłażan", nadal jestem jej wielbicielem nr 1. Musi być podawany na zimno, gdy jest odpowiednio schłodzony i naparowany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy