skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy warzywa i inne produkty niezbędne do przepisu, który opisuje krok po kroku, jak zrobić przekąskę z bakłażana z pomidorami.
Krok 2:
Obierz marchewki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Obierz cebulę i posiekaj niezbyt drobno. Umyj słodką paprykę, odetnij górę, usuń rdzeń i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wszystkie przygotowane warzywa po pokrojeniu powinny być mniej więcej tej samej wielkości.
Krok 3:
Umyj bakłażany, odetnij górę ogonem i pokrój w kostkę taką samą jak marchewka, cebula i papryka. Przenieś pokrojone bakłażany do miski, posyp je solą, wymieszaj i odstaw na 30 minut, aby wypuściły sok. Wraz z sokiem powinna wyjść gorycz. Następnie przenieś bakłażany do durszlaka, spłucz i pozwól im spłynąć.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię w odpowiedniej ilości, pozwól mu się rozgrzać i rozłóż przygotowaną cebulę, marchewkę i słodką paprykę. Smażyć na średnim ogniu mieszając przez 15 minut.
Krok 5:
Połóż bakłażany na patelni, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
Krok 6:
Po bakłażanie dodaj posiekane dojrzałe pomidory, sól, pieprz, ponownie dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą gotowe na umiarkowanym ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Przybliżony czas gaszenia wynosi 25 minut.
Krok 7:
Gotową przekąskę "bakłażan" układamy w słoikach, zamykamy zwykłymi pokrywkami i umieszczamy w ciepłym miejscu (lub po prostu zawijamy w koc).
Krok 8:
W ciepłym miejscu przekąska powinna stać przez jeden dzień, po czym można ją włożyć do lodówki i oczywiście podać na stole.
czasami patrzysz na przepisy kulinarne, składniki są takie same, ale robisz i jesteś zaskoczony, jedzenie smakuje inaczej. Każdy przepis ma niespodziankę. Więc ja, po spróbowaniu przekąski "bakłażan", nadal jestem jej wielbicielem nr 1. Musi być podawany na zimno, gdy jest odpowiednio schłodzony i naparowany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g