medaliony z kurczaka w piekarniku

soczyste i złote medaliony z kurczaka z grzybami i serem! Wiele osób woli zastąpić kurczaka wieprzowiną lub wołowiną. A to wszystko dzieje się tylko dlatego, że często po ugotowaniu okazuje się trochę suchy. Ale nie te medaliony z kurczaka, które są bardzo delikatne i soczyste.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 17 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 8 % 2 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki są również w małych kawałkach. Smaż je na patelni, aż będą lekko złote. Oczywiście medaliony wykonane z borowików i borowików są smaczniejsze, ale można to zrobić tylko w sezonie.
umyj filet z kurczaka, usuń nadmiar płynu serwetkami lub ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj mięso z kurczaka. Powstała masa powinna przypominać konsystencję mięsa mielonego.
do powstałego mięsa mielonego dodaj keczup, przyprawy do kurczaka, w razie potrzeby dopraw solą. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
dodaj niewielką ilość majonezu do schłodzonych grzybów i cebuli. Dobrze wymieszaj składniki.
na blasze do pieczenia układamy arkusze folii, smarujemy je olejem roślinnym. Z przygotowanego mięsa mielonego tworzymy okrągłe medaliony i układamy je na blasze do pieczenia.
trzy kawałki sera na drobnej tarce. Następnie na każdy medalion z kurczaka rozprowadzamy łyżeczkę nadzienia grzybowego z cebulą. Posyp grzyby startym serem. Wysyłamy blachę do pieczenia z przygotowanymi medalionami do piekarnika nagrzanego do 180°C i gotujemy je w tej temperaturze przez 25 minut.

do tej pory wiele hostess używa mięsa z kurczaka w swojej kuchni na stałe. Aby mięso z kurczaka nie okazało się suche, jak to często bywa, musisz eksperymentować. Dzisiaj przeprowadziłem kolejny eksperyment i to się udało. W tym przepisie zastosowano keczup i majonez, aby nadać medalionom soczystość. W rzeczywistości można je zastąpić, na przykład zamiast majonezu można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego, można również zastąpić keczup. Nie okażą się również suche, ponieważ medaliony uzupełniają nadzienie z grzybów, cebuli i oczywiście sera. Dla tych, którzy lubią warzywa, do mielonego kurczaka można dodać trochę posiekanego koperku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy