skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki są również w małych kawałkach. Smaż je na patelni, aż będą lekko złote. Oczywiście medaliony wykonane z borowików i borowików są smaczniejsze, ale można to zrobić tylko w sezonie.
umyj filet z kurczaka, usuń nadmiar płynu serwetkami lub ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj mięso z kurczaka. Powstała masa powinna przypominać konsystencję mięsa mielonego.
do powstałego mięsa mielonego dodaj keczup, przyprawy do kurczaka, w razie potrzeby dopraw solą. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
dodaj niewielką ilość majonezu do schłodzonych grzybów i cebuli. Dobrze wymieszaj składniki.
na blasze do pieczenia układamy arkusze folii, smarujemy je olejem roślinnym. Z przygotowanego mięsa mielonego tworzymy okrągłe medaliony i układamy je na blasze do pieczenia.
trzy kawałki sera na drobnej tarce. Następnie na każdy medalion z kurczaka rozprowadzamy łyżeczkę nadzienia grzybowego z cebulą. Posyp grzyby startym serem. Wysyłamy blachę do pieczenia z przygotowanymi medalionami do piekarnika nagrzanego do 180°C i gotujemy je w tej temperaturze przez 25 minut.
do tej pory wiele hostess używa mięsa z kurczaka w swojej kuchni na stałe. Aby mięso z kurczaka nie okazało się suche, jak to często bywa, musisz eksperymentować. Dzisiaj przeprowadziłem kolejny eksperyment i to się udało. W tym przepisie zastosowano keczup i majonez, aby nadać medalionom soczystość. W rzeczywistości można je zastąpić, na przykład zamiast majonezu można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego, można również zastąpić keczup. Nie okażą się również suche, ponieważ medaliony uzupełniają nadzienie z grzybów, cebuli i oczywiście sera. Dla tych, którzy lubią warzywa, do mielonego kurczaka można dodać trochę posiekanego koperku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g