orzeszki ziemne z solą na patelni

Spróbuj zrobić solone orzechy w swoim domu! Orzeszki ziemne z solą na patelni to bardzo prosty przepis na smażone solone orzechy, które idealnie nadają się jako przystawka do zimnego piwa. Można je również jeść po prostu jako przekąskę lub przekąskę. W przeciwieństwie do sklepów są smażone bez kropli dodatku tłuszczu lub oleju, a z przypraw używa się tylko zwykłej soli.
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 25 g
tłuszcze 56 % 43 g
węglowodany 12 % 9 g
541 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

wlej nieobrane orzeszki ziemne na dużą suchą patelnię z grubym dnem (możesz użyć żeliwnej patelni) bez dodawania tłuszczu lub oleju.

umieść patelnię z orzeszkami ziemnymi na średnim ogniu, podgrzej, a następnie zmniejsz ogień. Następnie smaż orzechy przez 10-15 minut na złoty kolor. W takim przypadku orzechy należy cały czas mieszać szpatułką lub łyżką, aby się przypaliły i równomiernie usmażyły ze wszystkich stron. Orzeszki ziemne bardzo szybko się palą, jeśli nie zostaną zakłócone. Gdy tylko Skórka orzecha zacznie odchodzić, a orzeszki ziemne zaczną wydawać charakterystyczny trzask na patelni - oznacza to, że orzeszki ziemne są gotowe i można je usunąć z pieca.

następnie, po upieczeniu orzechów do pożądanego stanu, zdejmij z nimi patelnię z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie, biorąc niewielką porcję orzeszków ziemnych w ręce, przetrzyj je palcami, złuszczając skórkę z orzechów i obierając je w tak prosty sposób. Pomimo pozornej łatwości obierania orzechów, ta metoda zajmuje dość dużo czasu-15-20 minut. Wymaga to jednak żadnych dodatkowych urządzeń kuchennych. Obrane orzechy ponownie Przenieś z powrotem na patelnię.

Następnie należy przygotować specjalny solony roztwór do orzechów. Aby to zrobić, rozpuść sól w niewielkiej ilości czystej wody pitnej. Wodę można wstępnie podgrzać, aby sól lepiej się rozpuściła.

ponownie umieść już prażone i obrane orzeszki ziemne na małym ogniu i przykryj solą. Następnie dobrze wymieszaj, aby dodatek soli był równomiernie rozprowadzony. Gdy płyn wyparuje, możesz zdjąć patelnię z ognia.

schłodzić gotowe prażone orzeszki ziemne z solą i można je podawać. To idealna przekąska do piwa!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy