skład / składniki
metoda gotowania
wlej nieobrane orzeszki ziemne na dużą suchą patelnię z grubym dnem (możesz użyć żeliwnej patelni) bez dodawania tłuszczu lub oleju.
umieść patelnię z orzeszkami ziemnymi na średnim ogniu, podgrzej, a następnie zmniejsz ogień. Następnie smaż orzechy przez 10-15 minut na złoty kolor. W takim przypadku orzechy należy cały czas mieszać szpatułką lub łyżką, aby się przypaliły i równomiernie usmażyły ze wszystkich stron. Orzeszki ziemne bardzo szybko się palą, jeśli nie zostaną zakłócone. Gdy tylko Skórka orzecha zacznie odchodzić, a orzeszki ziemne zaczną wydawać charakterystyczny trzask na patelni - oznacza to, że orzeszki ziemne są gotowe i można je usunąć z pieca.
następnie, po upieczeniu orzechów do pożądanego stanu, zdejmij z nimi patelnię z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie, biorąc niewielką porcję orzeszków ziemnych w ręce, przetrzyj je palcami, złuszczając skórkę z orzechów i obierając je w tak prosty sposób. Pomimo pozornej łatwości obierania orzechów, ta metoda zajmuje dość dużo czasu-15-20 minut. Wymaga to jednak żadnych dodatkowych urządzeń kuchennych. Obrane orzechy ponownie Przenieś z powrotem na patelnię.
Następnie należy przygotować specjalny solony roztwór do orzechów. Aby to zrobić, rozpuść sól w niewielkiej ilości czystej wody pitnej. Wodę można wstępnie podgrzać, aby sól lepiej się rozpuściła.
ponownie umieść już prażone i obrane orzeszki ziemne na małym ogniu i przykryj solą. Następnie dobrze wymieszaj, aby dodatek soli był równomiernie rozprowadzony. Gdy płyn wyparuje, możesz zdjąć patelnię z ognia.
schłodzić gotowe prażone orzeszki ziemne z solą i można je podawać. To idealna przekąska do piwa!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g