skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny jest przeznaczony dla miłośników egzotycznej kuchni wietnamskiej. Niektóre potrawy z tego kraju mogą oczywiście wydawać się dziwne dla Europejczyka, ale to jedzenie jest całkowicie akceptowalne dla europejskich standardów. Polecam spróbować.
zaczniemy proces gotowania od umieszczenia na drewnianych patyczkach, umytych i suszonych krewetkach. Posyp krewetki pieprzem i odrobiną soli.
teraz obierz mango i odetnij duże kawałki owocu.
na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i umieść kawałki mango na patelni. Musisz położyć płaską stronę kawałka. Smażyć mango z jednej strony, aż będzie chrupiące, przez 2-3 minuty i można je wyjąć na talerz. Teraz umieść na tej samej patelni i paluszkach z krewetkami i smaż ze wszystkich stron przez 4-5 minut. Pałeczki będą bardzo wygodne w użyciu do obracania krewetek na patelni. Gdy krewetki się usmażą, kładziemy patyczki z krewetkami bezpośrednio na mango. Teraz możesz lekko polać wszystko oliwą z oliwek i udekorować danie zieloną cebulą i cytryną. Krewetki z czarnym pieprzem i prażonym mango są gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g