bulgur z indykiem i warzywami na patelni

proste, ale apetyczne. Pyszne, ale bardzo szybkie! Bulgur z indykiem i warzywami na patelni to obfita owsianka, która wygląda jak pilaw. Podoba mi się to danie, ponieważ zarówno przystawka, jak i mięso są gotowane razem i świetnie nadają się na lunch lub kolację. Warzywa i mięso można wymieniać i uzupełniać według własnego uznania.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 35 % 8 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur z indykiem i warzywami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi. Użyj rafinowanego oleju roślinnego. Papryka wybierz wielokolorową czerwoną i żółtą, aby danie wyglądało jaśniej i kolorowo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso z indyka i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój miąższ na kawałki nieco większe niż orzech włoski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię (mam oliwę, ale możesz wziąć słonecznik) i dobrze podgrzej. Ułóż indyka i smaż na dużym ogniu, aż utworzy się złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obraną cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Marchewki można zetrzeć na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść posiekaną cebulę na rozgrzanej patelni, smaż ją, aż będzie przezroczysta na średnim ogniu. Dodaj marchewki i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz paprykę, obierz nasiona, pokrój na pół. Pokrój połowę czerwonej i połowę żółtej papryki w małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż będzie miękki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczarki opłucz, rozłóż na ręcznikach papierowych i dobrze wysusz, aby grzyby nie gromadziły wilgoci. Pokrój w małe plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż również grzyby na rozgrzanej patelni przez około 3-5 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Wyślij wszystkie smażone warzywa i grzyby na patelnię do mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bulgur spłucz kilka razy w zimnej wodzie. Odcedź i umieść na patelni z indykiem i warzywami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij wszystko przefiltrowaną gorącą wodą. Woda powinna być gorąca, aby uniknąć spadku temperatury mięsa, a wszystkie składniki będą równomiernie gotować. Sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy bulgur i indyk powinny być miękkie. Podawaj danie na gorąco z ziołami i warzywami.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy