skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bulgur z indykiem i warzywami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi. Użyj rafinowanego oleju roślinnego. Papryka wybierz wielokolorową czerwoną i żółtą, aby danie wyglądało jaśniej i kolorowo.
Krok 2:
Umyj mięso z indyka i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój miąższ na kawałki nieco większe niż orzech włoski.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię (mam oliwę, ale możesz wziąć słonecznik) i dobrze podgrzej. Ułóż indyka i smaż na dużym ogniu, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 4:
Obraną cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Marchewki można zetrzeć na grubej tarce.
Krok 5:
Umieść posiekaną cebulę na rozgrzanej patelni, smaż ją, aż będzie przezroczysta na średnim ogniu. Dodaj marchewki i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 6:
Opłucz paprykę, obierz nasiona, pokrój na pół. Pokrój połowę czerwonej i połowę żółtej papryki w małe kostki.
Krok 7:
Smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż będzie miękki.
Krok 8:
Pieczarki opłucz, rozłóż na ręcznikach papierowych i dobrze wysusz, aby grzyby nie gromadziły wilgoci. Pokrój w małe plasterki.
Krok 9:
Smaż również grzyby na rozgrzanej patelni przez około 3-5 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Wyślij wszystkie smażone warzywa i grzyby na patelnię do mięsa.
Krok 10:
Bulgur spłucz kilka razy w zimnej wodzie. Odcedź i umieść na patelni z indykiem i warzywami.
Krok 11:
Napełnij wszystko przefiltrowaną gorącą wodą. Woda powinna być gorąca, aby uniknąć spadku temperatury mięsa, a wszystkie składniki będą równomiernie gotować. Sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut.
Krok 12:
Gotowy bulgur i indyk powinny być miękkie. Podawaj danie na gorąco z ziołami i warzywami.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g