szaszłyki jagnięce marynata najsmaczniejsza na węglu drzewnym

Spróbuj szaszłyków jagnięcych! Bardzo smaczne! Taki Kebab ugotowaliśmy po raz pierwszy, ale mimo to bardzo podobało nam się zarówno mięso, jak i marynata. Soczysty, pikantny, pachnący kebab, nie twardy, dobrze usmażony-nie ma minusów!
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 12 % 3 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 15 min

1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy na małe, zgrabne kawałki. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie. Połącz mięso z cebulą w przestronnej misce.

2. Przygotuj marynatę:

- obierz czosnek, drobno posiekaj;

- włóż Adjikę do miski, dodaj do niej czosnek;

- łamiemy liście laurowe na kilka części i dodajemy do miski z solą;

- wlej ocet i sok grantowy, wymieszaj.

3. Napełnij jagnięcinę i cebulę marynatą, przykryj folią spożywczą, Wyślij do lodówki na noc, a jeśli to konieczne szybciej, to co najmniej 4 godziny.

4. Po określonym czasie naciągamy mięso na szaszłyki, naprzemiennie z krążkami cebuli, lekko solimy, smażymy na rozżarzonych węglach ze wszystkich stron. Całkowity czas gotowania wynosi 20-25 minut. Nie musisz smażyć przez długi czas, aby nie wyschnąć!

jedz ze świeżymi warzywami, jest jeszcze smaczniejszy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g

Podobne przepisy