skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki potrzebne do ugotowania indyka z grzybami.
Krok 2:
Filet z indyka pokroić na średniej wielkości kawałki.
Krok 3:
Pieczarki (mam zamrożone, a następnie rozmrożone) pokroić na połówki lub na cztery części (w zależności od wielkości grzybów).
Krok 4:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 5:
Podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na patelni i smaż grzyby z cebulą do miękkości.
Krok 6:
Na innej patelni rozgrzej również 1 łyżkę oleju roślinnego i usmaż filety z indyka na złoty kolor.
Krok 7:
Następnie dodaj grzyby z cebulą do smażonego indyka, wlej 1 szklankę wody, dodaj śmietanę (mam 20% tłuszczu) i sól. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 8:
Podczas duszenia naczynia pokrój ząbki czosnku na duże kawałki.
Krok 9:
Po 20 minutach duszenia dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 10:
Po 5 minutach piec można wyłączyć. Indyk z grzybami jest gotowy.
Krok 11:
Można podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem. Dobrze komponuje się z ziołami, warzywami i ryżem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g