filet z indyka z grzybami

Szybkie i domowe pyszne i satysfakcjonujące danie! Ogólnie rzecz biorąc, wszelkie grzyby nadają się do przepisu. Jeśli lubisz gęsty sos, możesz dodać trochę mąki pod koniec gotowania. Dodatkowo możesz dodać dowolne przyprawy. Do przygotowania przepisu wykorzystano czerwony filet z indyka. Jeśli weźmiesz Biel, czas gotowania można skrócić, ponieważ białe mięso jest delikatniejsze.
SummerSonataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 20 % 3 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki potrzebne do ugotowania indyka z grzybami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z indyka pokroić na średniej wielkości kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki (mam zamrożone, a następnie rozmrożone) pokroić na połówki lub na cztery części (w zależności od wielkości grzybów).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na patelni i smaż grzyby z cebulą do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na innej patelni rozgrzej również 1 łyżkę oleju roślinnego i usmaż filety z indyka na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj grzyby z cebulą do smażonego indyka, wlej 1 szklankę wody, dodaj śmietanę (mam 20% tłuszczu) i sól. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas duszenia naczynia pokrój ząbki czosnku na duże kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 20 minutach duszenia dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 5 minutach piec można wyłączyć. Indyk z grzybami jest gotowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Można podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem. Dobrze komponuje się z ziołami, warzywami i ryżem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy