Bramboraki po czesku

pyszne placki ziemniaczane smażone na patelni. Bramboraki po czesku przygotowywane są z surowych ziemniaków i boczku. Proces gotowania nie zajmuje dużo czasu, ale okazuje się bardzo satysfakcjonujące danie. Jeśli boczek nie był dostępny, możesz użyć polędwicy wieprzowej lub mostka. Mąkę dodaje się w niewielkiej ilości, aby tortille się nie rozpadły. Bramboraki podawać na drugi stół ze śmietaną lub po prostu z kuflem piwa.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 60 % 15 g
154 kcal
IG: 73 / 0 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

jak zrobić bramboraki po czesku?

1. Pokrój boczek w małe kostki lub paski.
2. Zetrzyj obrane ziemniaki na grubej tarce.
3. Obierz cebulę ze skóry i pokrój w drobną kostkę lub posiekaj w blenderze.
4. Ziemniaki wymieszać z boczkiem, cebulą i jajkiem. Posyp solą, majerankiem i kminkiem.
5.Wyciśnij nadmiar płynu, dodaj surowe jajko i dobrze wymieszaj.
6. Wlej piwo, mieszaj, aż będzie gładkie.
7. Wlej mąkę pszenną, wymieszaj.
8. Bramboraki smażyć na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. W razie potrzeby połóż na serwetce. Podawaj na ciepło wraz z daniami głównymi. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g

Podobne przepisy