skład / składniki
metoda gotowania
kwaśne mleko należy wcześniej wyjąć z lodówki. Aby przygotować tortille według tego przepisu, musi mieć temperaturę pokojową.
osobno w małej misce lub głębokim talerzu ubij jajko kurze na puszystą pianę ręczną trzepaczką lub zwykłym widelcem stołowym.
wlej kwaśne mleko do dużej miski (aby wygodnie wyrabiać ciasto). Dodaj sól i sodę oczyszczoną, wymieszaj.
następnie wlej osobno ubite jajko kurze i ponownie wymieszaj wszystkie składniki razem.
oddzielnie przesiać mąkę pszenną. Usuń wszystkie obce plamy i rozbij wszystkie grudki mąki.
w małych porcjach, kawałek po kawałku, wlej przesianą mąkę pszenną do miski z kwaśnym mlekiem i jajkiem. Najpierw wymieszaj całą powstałą masę łyżką stołową, a następnie zagniataj ciasto rękami. Możesz położyć ciasto na powierzchni roboczej lub ugniatać bezpośrednio w misce. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
przykryj ciasto czystym ręcznikiem lub owiń je folią spożywczą, aby nie wyschło. Odstaw ciasto na 20-30 minut.
po "wypoczęciu" ciasta ponownie lekko ugniataj. Następnie podziel go na mniej więcej równe części równe liczbie tortilli.
za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na cienkie okrągłe ciasta. Im cieńsze ciasto rozwałkować, tym cieńsza będzie tortilla i chrupiąca skórka.
wlej olej słonecznikowy na patelnię i podgrzej do maksymalnej temperatury. Następnie włóż ciasto do gorącego oleju i smaż na złoty kolor. Odwróć i opiekaj po drugiej stronie. W ten sposób przygotuj wszystkie tortille po kolei.
usmażone tortille złożyć na dużym płaskim talerzu, uprzednio wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.
podawaj tortille na gorąco zamiast chleba lub bułek do herbaty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g