skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ryż w śmietanie w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć ryż okrągły lub długoziarnisty, ale najlepiej gotowany na parze, aby zachował swój kształt podczas przetwarzania kulinarnego. Odcedź płyn z kukurydzy w puszkach, osusz ziarna.
Krok 2:
Ryż posortuj, dokładnie spłucz do czystej wody. Następnie ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Możesz gotować do całkowitego ugotowania lub do połowy ugotowania, gdy ryż lekko pęcznieje, ale nadal jest twardy w środku. Pożądane jest, aby ryż zachował kruchą konsystencję podczas gotowania i nie gotował się.
Krok 3:
Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek nożem.
Krok 7:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Do tego dania możesz użyć bardziej aromatycznej kolendry lub pietruszki o bardziej neutralnym smaku i aromacie.
Krok 8:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i smaż, mieszając, aż będzie przezroczysta. Następnie możesz dalej smażyć cebulę razem z papryką lub wyjąć ją z patelni, tak jak ja.
Krok 9:
Na patelnię włożyć paprykę i posiekany czosnek. Smażyć, mieszając, aż papryka będzie miękka, około 5-7 minut.
Krok 10:
W misce połącz ryż i smażone warzywa. Dodaj kukurydzę w puszkach, starty ser, śmietanę i zioła.
Krok 11:
Sól, pieprz i wymieszaj wszystko. *Jeśli nie chcesz wcześniej gotować ryżu, ale natychmiast upiec go w piekarniku na surowo, powstałą masę należy rozcieńczyć około 1-1, 5 szklankami wody lub bulionu, aby ryż miał wystarczającą ilość wilgoci do wchłonięcia.
Krok 12:
Przenieś mieszaninę ryżu do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Pożądane jest, aby masa nie docierała do samych krawędzi formy, ale jest miejsce, jeśli masa wzrośnie (jeśli gotujesz z półproduktu lub surowego ryżu). Umieść ryż z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 25-30 minut (jeśli z surowego ryżu, to dłużej), aż ryż będzie ugotowany. Dokładny czas zależy od piekarnika. * Lepiej piec niegotowany ryż pod folią, aby wilgoć nie odparowała tak szybko
Krok 13:
Posiekaj pióra zielonej cebuli pierścieniami. Gotowy ryż posyp posiekaną cebulą i podawaj. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g