ryż w śmietanie w piekarniku z serem

z produktów budżetowych, bardzo smaczne, łatwe, proste! Ryż w śmietanie w piekarniku okazuje się tak apetyczny i jasny, że zastąpi każdą świąteczną przystawkę. Ale można go również przygotować jako niezależne danie, aby nakarmić rodzinę obiadem lub kolacją.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 50 % 21 g
233 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ryż w śmietanie w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć ryż okrągły lub długoziarnisty, ale najlepiej gotowany na parze, aby zachował swój kształt podczas przetwarzania kulinarnego. Odcedź płyn z kukurydzy w puszkach, osusz ziarna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż posortuj, dokładnie spłucz do czystej wody. Następnie ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Możesz gotować do całkowitego ugotowania lub do połowy ugotowania, gdy ryż lekko pęcznieje, ale nadal jest twardy w środku. Pożądane jest, aby ryż zachował kruchą konsystencję podczas gotowania i nie gotował się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Do tego dania możesz użyć bardziej aromatycznej kolendry lub pietruszki o bardziej neutralnym smaku i aromacie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i smaż, mieszając, aż będzie przezroczysta. Następnie możesz dalej smażyć cebulę razem z papryką lub wyjąć ją z patelni, tak jak ja.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelnię włożyć paprykę i posiekany czosnek. Smażyć, mieszając, aż papryka będzie miękka, około 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz ryż i smażone warzywa. Dodaj kukurydzę w puszkach, starty ser, śmietanę i zioła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól, pieprz i wymieszaj wszystko. *Jeśli nie chcesz wcześniej gotować ryżu, ale natychmiast upiec go w piekarniku na surowo, powstałą masę należy rozcieńczyć około 1-1, 5 szklankami wody lub bulionu, aby ryż miał wystarczającą ilość wilgoci do wchłonięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś mieszaninę ryżu do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Pożądane jest, aby masa nie docierała do samych krawędzi formy, ale jest miejsce, jeśli masa wzrośnie (jeśli gotujesz z półproduktu lub surowego ryżu). Umieść ryż z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 25-30 minut (jeśli z surowego ryżu, to dłużej), aż ryż będzie ugotowany. Dokładny czas zależy od piekarnika. * Lepiej piec niegotowany ryż pod folią, aby wilgoć nie odparowała tak szybko

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posiekaj pióra zielonej cebuli pierścieniami. Gotowy ryż posyp posiekaną cebulą i podawaj. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy