Chude chebureki z ziemniakami

pyszne rumiane chebureki, świetne na post. Chebureki cheburek można przygotować z różnymi nadzieniami. Ziemniaki można gotować, gdy ciasto jest ugniatane. Do ciasta potrzebujesz mąki najwyższej jakości. Zaleca się podsmażyć cebulę i dodać do nadzienia wraz z pozostałościami oleju. Chebureki z ziemniakami można podawać z zupą, marynatą lub po prostu filiżanką herbaty.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 74 % 28 g
176 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości. Przesiej mąkę pszenną. Dodaj sól i czarny pieprz do mąki, wymieszaj.
2. Wlej lekko ciepłą wodę do mąki i zagnieść gęste ciasto.
3. Drobno posiekaj cebulę, smaż na złoty kolor.
4. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree i połączyć z cebulą, wymieszać. Do smaku posyp solą i czarnym pieprzem.
5. Z ciasta rozwałkuj tortille o średnicy około 10 cm. Przykryj nadzienie ciastem, ściśnij krawędź widelcem.
6. Smażyć chebureki na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy