Chude chebureki z ziemniakami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości. Przesiej mąkę pszenną. Dodaj sól i czarny pieprz do mąki, wymieszaj.
2. Wlej lekko ciepłą wodę do mąki i zagnieść gęste ciasto.
3. Drobno posiekaj cebulę, smaż na złoty kolor.
4. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree i połączyć z cebulą, wymieszać. Do smaku posyp solą i czarnym pieprzem.
5. Z ciasta rozwałkuj tortille o średnicy około 10 cm. Przykryj nadzienie ciastem, ściśnij krawędź widelcem.
6. Smażyć chebureki na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g