grillowane udka z kurczaka

najbardziej soczyste i aromatyczne, z apetyczną skórką! Grillowane udka z kurczaka to delikatne i niesamowicie smaczne mięso z kurczaka w aromatycznych przyprawach. Jako dodatek podawaj ryż, ziemniaki lub świeże warzywa. Danie nadaje się na kolację lub rodzinny obiad.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 3 % 1 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć udka z kurczaka na grillu elektrycznym? Przygotuj wszystkie wskazane produkty. Zgodnie z przepisem możesz ugotować Inne części kurczaka, skrzydełka, pierś lub uda są bardzo smaczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc opłucz nogi pod bieżącą zimną wodą, usuń resztki piór, jeśli takie istnieją. Osusz kurczaka ręcznikiem kuchennym, aby usunąć nadmiar wody. Wyślij do głębokiego, łatwego do marynowania naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przyprawy i przyprawy. Jakie przyprawy nadają się do marynowania? Dopasuj je do swojego gustu. Możesz również użyć gotowych przypraw do kurczaka i mięsa. Tym razem wziąłem chmiel-suneli, wędzoną paprykę, czosnek w proszku, mieloną paprykę i suchy tymianek (Ilość każdej przyprawy 0,5 łyżeczki). W razie potrzeby dodaj kilka płatków rozmarynu. Wlej olej roślinny i sos sojowy do miski. Sól do smaku, ale pamiętaj, że sos sojowy sam w sobie jest słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każda noga znalazła się w aromatycznej marynacie. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 do 60 minut lub w lodówce na dłużej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej kontaktowy grill dociskowy do 180 stopni. Posmaruj płyty grillowe rafinowanym olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki. Ułóż marynowane udka z kurczaka do smażenia. Zamknij pokrywę grilla i gotuj kurczaka przez około 25-30 minut. Jak sprawdzić gotowość mięsa? Wykonaj nacięcie w nodze do kości. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, kurczak jest gotowy!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj podudzia z kurczaka na gorąco ze świeżymi warzywami, ziołami i wszelkiego rodzaju sałatkami.

kurczaka marynowanego w przyprawach, sosie sojowym i oleju można smażyć na zwykłej patelni lub na patelni grillowej.
mięso okazuje się niesamowicie smaczne, jeśli jest gotowane na grillu. 

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy