skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić przystawkę z bakłażana z kawałkami czosnku w stylu gruzińskim na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najlepiej przygotować to danie latem lub jesienią, w sezonie bakłażan. Weź młode warzywa, bez uszkodzeń na skórce, ale niezbyt cienkie, aby wygodnie było owinąć nadzienie. Majonez lepiej przygotować samemu - jest znacznie zdrowszy lub zastąpić gęstą śmietaną. Weź duże jajko lub 2 mniejsze.
Krok 2:
Umyj bakłażany, osusz, usuń łodygi. Pokrój w plastry o grubości 0,4 - 0,6 cm.
Krok 3:
Aby usunąć gorycz charakterystyczną dla bakłażana, należy je namoczyć w roztworze soli. Aby to zrobić, w głębokim pojemniku (wziąłem patelnię) rozcieńczyć łyżeczkę ze szkiełkiem soli w litrze wody. Połóż tam pokrojony bakłażan i pozostaw na 30 minut. Aby upewnić się, że wszystkie są w roztworze, umieść mały ciężar, taki jak pokrywka o mniejszej średnicy.
Krok 4:
Podczas namaczania bakłażana przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, wszystkie składniki należy zmielić w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. Tym razem postanowiłem to zrobić za pomocą kombajnu. Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Cebulę i czosnek dokładnie umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. W misce kombajnu umieść orzechy, czosnek, cebulę i zioła.
Krok 5:
Dodaj sok z cytryny, wodę, majonez, sól i przyprawy. Jeśli zamiast soku weźmiesz cytrynę, umyj ją, wytrzyj ręcznikiem lub serwetką i wyciśnij sok.
Krok 6:
Przy dużych obrotach zmiel nadzienie, aż będzie gładkie. Wstaw nadzienie do lodówki podczas pracy z bakłażanem.
Krok 7:
Umyj jajka specjalnym mydłem do żywności, wysusz. Dodaj szczyptę soli i ubij widelcem lub trzepaczką. Dodanie soli ułatwia proces ubijania jajek.
Krok 8:
Odcedź roztwór soli z bakłażana i osusz każde koło. Jeśli pozostanie na nich woda, może wywołać rozpryski oleju podczas smażenia. Zanurz każde kółko po obu stronach w jajku. Dzięki temu bakłażan nie wchłonie zbyt dużej ilości oleju podczas smażenia.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię, wlej olej i podgrzej. Grilluj bakłażany na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko rumiane. W razie potrzeby wlej olej na patelnię. Rozłóż bakłażany na ręcznikach papierowych złożonych w kilku warstwach, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 10:
Przejdź do tworzenia płatów. Aby to zrobić, weź okrąg bakłażana i umieść w jego środku około łyżeczki Nachiki.
Krok 11:
Następnie złóż bakłażana na pół, tworząc plasterek. Przytrzymaj przez kilka sekund, aby nadzienie przykleiło się do bakłażana i zwolnij.
taka zimna przekąska dobrze smakuje zarówno zaraz po ugotowaniu, jak i następnego dnia. Bakłażany można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g