przekąska bakłażan z kawałkami czosnku w stylu gruzińskim

świetna zimna gruzińska przekąska z bakłażan. Spróbuj! Przystawka bakłażana z plasterkami czosnku w stylu gruzińskim jest pikantna i bardzo satysfakcjonująca. Oryginalny wygląd przekąski ozdobi każdą świąteczną ucztę. Oprócz doskonałego smaku i piękna, plastry bakłażana mogą wzmocnić twoje zdrowie i rozweselić.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 29 % 4 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić przystawkę z bakłażana z kawałkami czosnku w stylu gruzińskim na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najlepiej przygotować to danie latem lub jesienią, w sezonie bakłażan. Weź młode warzywa, bez uszkodzeń na skórce, ale niezbyt cienkie, aby wygodnie było owinąć nadzienie. Majonez lepiej przygotować samemu - jest znacznie zdrowszy lub zastąpić gęstą śmietaną. Weź duże jajko lub 2 mniejsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany, osusz, usuń łodygi. Pokrój w plastry o grubości 0,4 - 0,6 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby usunąć gorycz charakterystyczną dla bakłażana, należy je namoczyć w roztworze soli. Aby to zrobić, w głębokim pojemniku (wziąłem patelnię) rozcieńczyć łyżeczkę ze szkiełkiem soli w litrze wody. Połóż tam pokrojony bakłażan i pozostaw na 30 minut. Aby upewnić się, że wszystkie są w roztworze, umieść mały ciężar, taki jak pokrywka o mniejszej średnicy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas namaczania bakłażana przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, wszystkie składniki należy zmielić w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. Tym razem postanowiłem to zrobić za pomocą kombajnu. Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Cebulę i czosnek dokładnie umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. W misce kombajnu umieść orzechy, czosnek, cebulę i zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sok z cytryny, wodę, majonez, sól i przyprawy. Jeśli zamiast soku weźmiesz cytrynę, umyj ją, wytrzyj ręcznikiem lub serwetką i wyciśnij sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przy dużych obrotach zmiel nadzienie, aż będzie gładkie. Wstaw nadzienie do lodówki podczas pracy z bakłażanem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj jajka specjalnym mydłem do żywności, wysusz. Dodaj szczyptę soli i ubij widelcem lub trzepaczką. Dodanie soli ułatwia proces ubijania jajek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź roztwór soli z bakłażana i osusz każde koło. Jeśli pozostanie na nich woda, może wywołać rozpryski oleju podczas smażenia. Zanurz każde kółko po obu stronach w jajku. Dzięki temu bakłażan nie wchłonie zbyt dużej ilości oleju podczas smażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię, wlej olej i podgrzej. Grilluj bakłażany na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko rumiane. W razie potrzeby wlej olej na patelnię. Rozłóż bakłażany na ręcznikach papierowych złożonych w kilku warstwach, aby usunąć nadmiar oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przejdź do tworzenia płatów. Aby to zrobić, weź okrąg bakłażana i umieść w jego środku około łyżeczki Nachiki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie złóż bakłażana na pół, tworząc plasterek. Przytrzymaj przez kilka sekund, aby nadzienie przykleiło się do bakłażana i zwolnij.

taka zimna przekąska dobrze smakuje zarówno zaraz po ugotowaniu, jak i następnego dnia. Bakłażany można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy