różowy łosoś pod marynatą z marchwi i cebuli

bardzo proste, pyszne, soczyste! Różowy łosoś pod marynatą! Jeszcze nie jadłaś? Na próżno! Wszyscy znają rybę pod marynatą, ale marynata sprawia, że różowy łosoś jest szczególnie soczysty i smaczny. W końcu smażony lub w piekarniku jest często suchy lub gorzki... Ten przepis usuwa wszystkie jej drobne niedoskonałości!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 25 % 5 g
118 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

jak zrobić różowego łososia pod marynatą z marchwi i cebuli?

1. Pokrój filety rybne na porcje, sól i pieprz. Rozgrzej trochę oleju na patelni i panierując rybę w mące, usmaż każdy kawałek z obu stron, aż będzie lekko chrupiący.
2. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w paski lub kostkę, marchewki w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce. Włóż cebulę do oleju rybnego i smaż przez 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta. Mieszać. Dodaj marchewki, gotuj 3-4 minuty, aż będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą do konsystencji śmietany. Dodaj sól, cukier i pieprz do smaku, liść laurowy, ocet. Dusić sos przez 7 minut.
3. Włóż rybę do sosu (tak, aby warzywa były zarówno na górze, jak i na dole). W razie potrzeby dodaj wodę. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut (jeśli filety) lub do momentu, aż ryba się ugotuje (jeśli kawałki są masywne).
4. Przenieś gotową rybę na talerz, ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, parz.
taka ryba jest dobra i zimna na kromce chleba, a gorąca z tłuczonymi ziemniakami.
miłego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy