skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić różowego łososia pod marynatą z marchwi i cebuli?
1. Pokrój filety rybne na porcje, sól i pieprz. Rozgrzej trochę oleju na patelni i panierując rybę w mące, usmaż każdy kawałek z obu stron, aż będzie lekko chrupiący.
2. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w paski lub kostkę, marchewki w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce. Włóż cebulę do oleju rybnego i smaż przez 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta. Mieszać. Dodaj marchewki, gotuj 3-4 minuty, aż będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą do konsystencji śmietany. Dodaj sól, cukier i pieprz do smaku, liść laurowy, ocet. Dusić sos przez 7 minut.
3. Włóż rybę do sosu (tak, aby warzywa były zarówno na górze, jak i na dole). W razie potrzeby dodaj wodę. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut (jeśli filety) lub do momentu, aż ryba się ugotuje (jeśli kawałki są masywne).
4. Przenieś gotową rybę na talerz, ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, parz.
taka ryba jest dobra i zimna na kromce chleba, a gorąca z tłuczonymi ziemniakami.
miłego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g