ażurowe naleśniki na śmietanie
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Podgrzej 150 g śmietany do 38-40 stopni, włóż do nich cukier i wymieszaj.
2. Dodaj drożdże, ponownie wymieszaj. Pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
3. Podgrzej pozostałą ciepłą śmietanę, dodaj do mieszanki drożdżowej.
4. Rozbij tam jajko, włóż sól. Wymieszać.
5. Przesiej mąkę, dodaj ją do pozostałych składników, mieszaj, aż będzie gładka.
6. Wlej olej roślinny, ponownie wymieszaj.
7. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
8. Jeśli ciasto stało się zbyt gęste, dodaj ciepłą wodę. Lepiej w częściach, aby nie przesadzić z nią.
9. Rozgrzej patelnię, posmaruj olejem roślinnym.
10. Smażyć naleśniki z obu stron, przed każdym ponownie smarując patelnię olejem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g