naleśniki według GOST zarówno w szkole, jak iw przedszkolu

pyszne i pulchne placki, jak w dzieciństwie! Naleśniki według GOST, zarówno w szkole, jak iw przedszkolu, nie są trudne do przygotowania. Do tego przepisu stosuje się najprostsze produkty. Dzięki dodaniu minimalnej ilości drożdży takie naleśniki są zawsze bujne, przewiewne i bąbelkowe w środku. Takie domowe wypieki będą doskonałym dodatkiem do porannej herbaty lub kakao.
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 69 % 33 g
236 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

podgrzej czystą wodę pitną do stanu ciepłego (temperatura około 30-35 stopni Celsjusza) i rozcieńczyć w niej szybko działające suche drożdże. W razie potrzeby wodę pitną można zastąpić ciepłym mlekiem o dowolnej zawartości tłuszczu,ale niekoniecznie.

mąkę pszenną przesiać osobno do miski lub jakiegoś pojemnika, rozbijając wszystkie grudki.

następnie połącz przesianą mąkę i drożdże rozcieńczone w ciepłej wodzie. Dobrze wymieszaj wszystko łyżką stołową i umieść pojemnik z zawartością w ciepłym miejscu, aby drożdże działały, a mieszanina mąki kilkakrotnie zwiększyła objętość.

w osobnym pojemniku wymieszaj jajka z cukrem i solą. Wlej trochę oleju roślinnego. Ubij mieszankę jajeczną trzepaczką do gotowania.

gdy mieszanina mąki zwiększy się i zbryli na wierzchu, wlej do niej masę jajeczną i dobrze wymieszaj. To będzie ciasto na naleśniki.

odstaw ciasto na placki na chwilę, aby drożdże ponownie się aktywowały. Następnie zagnieść, ponownie wymieszać ciasto łyżką stołową, a następnie ponownie zostawić w spokoju i ogrzać.

po ponownym wyrośnięciu i zbryleniu ciasta nie trzeba go już mieszać. W przeciwnym razie spadnie ponownie, a naleśniki nie wzrosną.

przygotuj dużą patelnię, umieść ją na kuchence, podgrzej i wlej olej roślinny do smażenia.

namocz łyżkę stołową w zimnej wodzie i nałóż nią ciasto. Następnie przenieś ciasto na rozgrzaną do czerwoności patelnię i smaż placki z obu stron na złoty kolor.

smażone placki można przenieść na papierowe ręczniki złożone w kilku warstwach, aby wchłonąć nadmiar oleju. Jeśli naleśniki są smażone na nieprzywierającej powierzchni z minimalnym dodatkiem tłuszczu, możesz natychmiast przenieść je na talerz.

podawaj takie naleśniki ze śmietaną lub domowym dżemem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy