skład / składniki
metoda gotowania
podgrzej czystą wodę pitną do stanu ciepłego (temperatura około 30-35 stopni Celsjusza) i rozcieńczyć w niej szybko działające suche drożdże. W razie potrzeby wodę pitną można zastąpić ciepłym mlekiem o dowolnej zawartości tłuszczu,ale niekoniecznie.
mąkę pszenną przesiać osobno do miski lub jakiegoś pojemnika, rozbijając wszystkie grudki.
następnie połącz przesianą mąkę i drożdże rozcieńczone w ciepłej wodzie. Dobrze wymieszaj wszystko łyżką stołową i umieść pojemnik z zawartością w ciepłym miejscu, aby drożdże działały, a mieszanina mąki kilkakrotnie zwiększyła objętość.
w osobnym pojemniku wymieszaj jajka z cukrem i solą. Wlej trochę oleju roślinnego. Ubij mieszankę jajeczną trzepaczką do gotowania.
gdy mieszanina mąki zwiększy się i zbryli na wierzchu, wlej do niej masę jajeczną i dobrze wymieszaj. To będzie ciasto na naleśniki.
odstaw ciasto na placki na chwilę, aby drożdże ponownie się aktywowały. Następnie zagnieść, ponownie wymieszać ciasto łyżką stołową, a następnie ponownie zostawić w spokoju i ogrzać.
po ponownym wyrośnięciu i zbryleniu ciasta nie trzeba go już mieszać. W przeciwnym razie spadnie ponownie, a naleśniki nie wzrosną.
przygotuj dużą patelnię, umieść ją na kuchence, podgrzej i wlej olej roślinny do smażenia.
namocz łyżkę stołową w zimnej wodzie i nałóż nią ciasto. Następnie przenieś ciasto na rozgrzaną do czerwoności patelnię i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
smażone placki można przenieść na papierowe ręczniki złożone w kilku warstwach, aby wchłonąć nadmiar oleju. Jeśli naleśniki są smażone na nieprzywierającej powierzchni z minimalnym dodatkiem tłuszczu, możesz natychmiast przenieść je na talerz.
podawaj takie naleśniki ze śmietaną lub domowym dżemem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g