skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do pieczenia weź cały kawałek wieprzowiny bez kości. Możesz wziąć węglan lub część szyjną. Opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na kawałki o grubości 1,5-2 centymetrów, nie przecinając zbyt wiele do końca.
Krok 2:
Posolić mięso i posypać przyprawami. Wcieraj przyprawy rękami w mięso.
Krok 3:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Przykryj folią. Włóż pokrojone mięso do formy.
Krok 4:
Umyj pigwę szczotką, aby zmyć z niej wszystkie kłaczki. Następnie pokrój go na 4 części, usuń rdzeń i pokrój pigwę w plastry. Nie trzeba z niego usuwać skórki.
Krok 5:
W nacięciach na mięsie włóż pigwę. Ułóż pozostałe kawałki pigwy wokół kawałka mięsa.
Krok 6:
Następnie posmaruj mięso pigwą na wszystkich powierzchniach płynnym miodem. Aby miód stał się płynny, należy go lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Krok 7:
Owinąć mięso folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny.
Krok 8:
20-30 minut przed końcem czasu gotowania zdejmij wierzchnią warstwę folii i pozostaw mięso w piekarniku bez przykrycia do zrumienienia.
Krok 9:
Przenieś gotowe mięso na talerz i podawaj. Pyszne i soczyste mięso jest gotowe! Smacznego!
pigwa ma wyjątkowy aromat, ale na surowo nie każdy może ją zjeść, więc robi na drutach usta. Chociaż Dojrzała pigwa jest bardzo słodka, najlepiej jest ją poddać obróbce cieplnej. Dlatego najlepiej nadaje się do pieczenia. Po obróbce cieplnej pigwa staje się bardzo miękka i delikatna oraz nadaje gotowemu daniu wyrafinowany smak.
pieczona wieprzowina może być podawana jako samodzielne danie lub jako przekąska. Mięso jest już pokrojone na kawałki, pozostaje tylko ułożyć je na talerzach.
w przepisach kuchni orientalnej pigwa jest bardzo często używana do gotowania z jagnięciną lub mięsem drobiowym.
jeśli czas pozwala na gotowanie, możesz wstępnie marynować mięso. Lub przynajmniej odstaw po prostu posmarowany przyprawami. Zaimpregnują mięso i staną się bardziej aromatyczne.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g