mięso z pigwy w piekarniku

wyjątkowa przekąska na dni powszednie i święta! Możesz upiec wieprzowinę z pigwą każdego dnia na rodzinny obiad. W rezultacie otrzymasz pyszne, satysfakcjonujące i aromatyczne danie, które można uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 11 % 4 g
240 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do pieczenia weź cały kawałek wieprzowiny bez kości. Możesz wziąć węglan lub część szyjną. Opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na kawałki o grubości 1,5-2 centymetrów, nie przecinając zbyt wiele do końca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posolić mięso i posypać przyprawami. Wcieraj przyprawy rękami w mięso.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Przykryj folią. Włóż pokrojone mięso do formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pigwę szczotką, aby zmyć z niej wszystkie kłaczki. Następnie pokrój go na 4 części, usuń rdzeń i pokrój pigwę w plastry. Nie trzeba z niego usuwać skórki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W nacięciach na mięsie włóż pigwę. Ułóż pozostałe kawałki pigwy wokół kawałka mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie posmaruj mięso pigwą na wszystkich powierzchniach płynnym miodem. Aby miód stał się płynny, należy go lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owinąć mięso folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    20-30 minut przed końcem czasu gotowania zdejmij wierzchnią warstwę folii i pozostaw mięso w piekarniku bez przykrycia do zrumienienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe mięso na talerz i podawaj. Pyszne i soczyste mięso jest gotowe! Smacznego!

pigwa ma wyjątkowy aromat, ale na surowo nie każdy może ją zjeść, więc robi na drutach usta. Chociaż Dojrzała pigwa jest bardzo słodka, najlepiej jest ją poddać obróbce cieplnej. Dlatego najlepiej nadaje się do pieczenia. Po obróbce cieplnej pigwa staje się bardzo miękka i delikatna oraz nadaje gotowemu daniu wyrafinowany smak.
pieczona wieprzowina może być podawana jako samodzielne danie lub jako przekąska. Mięso jest już pokrojone na kawałki, pozostaje tylko ułożyć je na talerzach.
w przepisach kuchni orientalnej pigwa jest bardzo często używana do gotowania z jagnięciną lub mięsem drobiowym.
jeśli czas pozwala na gotowanie, możesz wstępnie marynować mięso. Lub przynajmniej odstaw po prostu posmarowany przyprawami. Zaimpregnują mięso i staną się bardziej aromatyczne.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy