skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić makaron jajeczny z kurczakiem i warzywami? Pokrój filet z kurczaka w paski, zalej sosem sojowym i pozostaw na 20 minut.
cukinię pokrój w półpierścienie. Pokrój marchewki obieraczką do warzyw na cienkie Tworzywa sztuczne. Pokrój cebulę w półpierścienie.
na patelnię dodaj olej roślinny i usmaż filet z kurczaka, dodaj cebulę i wszystkie warzywa.
gotuj makaron przez 2-3 minuty, aż będzie do połowy ugotowany.
włóż makaron na patelnię do kurczaka z warzywami. Smaż przez kilka minut.
ułóż gotowe danie na talerzu i udekoruj świeżym ogórkiem i sezamem.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Makaron jajeczny - 304 kcal/100g