serniki z płatków owsianych i twarogu na patelni

bardzo szybko i łatwo! Niezwykle przydatne! Serniki z płatków owsianych i twarogu to doskonała odmiana na temat znanego i bardzo popularnego dania, które jest idealne dla każdego, kto monitoruje swoją dietę lub jest na diecie. Zamiast mąki pszennej, która zawiera dużo kalorii, ten przepis wykorzystuje zdrowe płatki owsiane. A jeśli cukier zostanie zastąpiony syropem stewii lub innym substytutem cukru, otrzymasz całkowicie dietetyczną opcję.
ReginaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 15 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 31 % 11 g
177 kcal
IG: 0 / 42 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przede wszystkim dokładnie spłucz rodzynki i spuść wodę. Następnie osobno zagotuj niewielką ilość wody w czajniku i zalej rodzynki wrzącą wodą. Przykryj pokrywką lub talerzem i odstaw na 5 do 7 minut, aby zmiękł.

2. Zmiel twaróg przez sito, aby pozbyć się piersi i grudek.

3. Rozbij jajka do miski z twarogiem i wymieszaj masę.

4. Przesiej mąkę owsianą do osobnego pojemnika, dodaj cukier do smaku (jeśli używasz). Jeśli zamiast cukru stosuje się syrop, w tym przypadku należy go natychmiast dodać do masy twarogowej.

5. Następnie należy wprowadzić suche składniki (mąkę, cukier) do płynnej masy twarogu i jajek i dokładnie wymieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji. Możesz zabić całą miskę blendera, aby ciasto na serniki było bardziej bujne i jednorodne. Ale to jest opcjonalne.

6. Po tym, jak rodzynki stały we wrzącej wodzie i gotowały na parze, należy spuścić z niej wodę i wyrzucić rodzynki na sito. Następnie ułóż suszone owoce na ręczniku papierowym i osusz je serwetkami. Jest to konieczne, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, która nie jest potrzebna do ciasta na serniki. Następnie wlej umyte i miękkie rodzynki do ciasta twarogowego i równomiernie rozprowadź.

7. Mokrymi rękami uformuj małe serniki. Następnie wlej trochę płatków owsianych do płaskiego talerza i zwiń w nim serniki ze wszystkich stron.

8. Umieść patelnię nieprzywierającą na średnim ogniu i podgrzej. Następnie włóż do niego uformowane serniki i smaż je na małym ogniu, przykrywając pokrywką, aż będą złote. Następnie odwróć na drugą stronę i ponownie usmaż.

połóż smażone serniki z obu stron na pięknym naczyniu do podania. Serniki z płatków owsianych i twarogu najlepiej podawać ze śmietaną lub domowym dżemem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy