skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim dokładnie spłucz rodzynki i spuść wodę. Następnie osobno zagotuj niewielką ilość wody w czajniku i zalej rodzynki wrzącą wodą. Przykryj pokrywką lub talerzem i odstaw na 5 do 7 minut, aby zmiękł.
2. Zmiel twaróg przez sito, aby pozbyć się piersi i grudek.
3. Rozbij jajka do miski z twarogiem i wymieszaj masę.
4. Przesiej mąkę owsianą do osobnego pojemnika, dodaj cukier do smaku (jeśli używasz). Jeśli zamiast cukru stosuje się syrop, w tym przypadku należy go natychmiast dodać do masy twarogowej.
5. Następnie należy wprowadzić suche składniki (mąkę, cukier) do płynnej masy twarogu i jajek i dokładnie wymieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji. Możesz zabić całą miskę blendera, aby ciasto na serniki było bardziej bujne i jednorodne. Ale to jest opcjonalne.
6. Po tym, jak rodzynki stały we wrzącej wodzie i gotowały na parze, należy spuścić z niej wodę i wyrzucić rodzynki na sito. Następnie ułóż suszone owoce na ręczniku papierowym i osusz je serwetkami. Jest to konieczne, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, która nie jest potrzebna do ciasta na serniki. Następnie wlej umyte i miękkie rodzynki do ciasta twarogowego i równomiernie rozprowadź.
7. Mokrymi rękami uformuj małe serniki. Następnie wlej trochę płatków owsianych do płaskiego talerza i zwiń w nim serniki ze wszystkich stron.
8. Umieść patelnię nieprzywierającą na średnim ogniu i podgrzej. Następnie włóż do niego uformowane serniki i smaż je na małym ogniu, przykrywając pokrywką, aż będą złote. Następnie odwróć na drugą stronę i ponownie usmaż.
połóż smażone serniki z obu stron na pięknym naczyniu do podania. Serniki z płatków owsianych i twarogu najlepiej podawać ze śmietaną lub domowym dżemem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g