skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie opłucz polędwicę wołową pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie połóż mięso na desce do krojenia i wytnij wszystkie żyły i usuń filmy. Pokrój wołowinę na małe paski mniej więcej tego samego rozmiaru i przenieś do dużej miski.
2. Dopraw kawałki mięsa świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj.
3. Przygotuj marynatę wołową. Aby to zrobić, wymieszaj ze sobą białe wino i sok gruszkowy. Wlać otrzymany płyn do mięsa i pozostawić wołowinę do marynowania przez pół godziny lub nieco więcej. Przykryj miskę mięsem pokrywką.
4. Po pół godzinie wymieszaj sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj cukier i dobrze mieszaj, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści. Obierz czosnek, opłucz i posiekaj, przepuszczając przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Opłucz zieloną cebulę w zimnej wodzie i osusz. Odetnij białą część i drobno posiekaj warzywa. Wymieszaj posiekaną cebulę i czosnek z mieszanką sosu sojowego, oleju sezamowego i cukru. I wlej powstałą masę do miski z marynowaną wołowiną. Wstaw wołowinę do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie mięso jest nasycone przyprawami i nabierze ciekawego smaku.
5. Po marynowaniu wołowiny możesz przejść bezpośrednio do smażenia. Bulgogi z języka koreańskiego tłumaczy się jako "ogniste mięso" i zwykle gotuje się je na otwartym ogniu. W naszym przypadku będzie to grill. Najpierw należy go podgrzać na średnim ogniu. Następnie przykryj folią spożywczą i połóż marynowane kawałki wołowiny. Smaż je do miękkości, od czasu do czasu obracając szczypcami w różnych kierunkach.
Bulgogi wołowe podaje się na dużym talerzu, uprzednio posypanym sezamem i posiekaną zieloną cebulą. Jako dodatek możesz na przykład ugotować ryż na parze.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g