Bulgogi wołowe

Spróbuj kawałka Azji w swojej kuchni! Bardzo smaczne! Bulgogi to obfite Koreańskie danie mięsne, które zwykle gotuje się na otwartym ogniu - grillu lub grillu. Główny sekret Bulgogi tkwi w niezwykłej marynacie, która wyróżnia się dużą ilością składników.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 15 g
tłuszcze 47 % 20 g
węglowodany 19 % 8 g
265 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Dokładnie opłucz polędwicę wołową pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie połóż mięso na desce do krojenia i wytnij wszystkie żyły i usuń filmy. Pokrój wołowinę na małe paski mniej więcej tego samego rozmiaru i przenieś do dużej miski.

2. Dopraw kawałki mięsa świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj.

3. Przygotuj marynatę wołową. Aby to zrobić, wymieszaj ze sobą białe wino i sok gruszkowy. Wlać otrzymany płyn do mięsa i pozostawić wołowinę do marynowania przez pół godziny lub nieco więcej. Przykryj miskę mięsem pokrywką.

4. Po pół godzinie wymieszaj sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj cukier i dobrze mieszaj, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści. Obierz czosnek, opłucz i posiekaj, przepuszczając przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Opłucz zieloną cebulę w zimnej wodzie i osusz. Odetnij białą część i drobno posiekaj warzywa. Wymieszaj posiekaną cebulę i czosnek z mieszanką sosu sojowego, oleju sezamowego i cukru. I wlej powstałą masę do miski z marynowaną wołowiną. Wstaw wołowinę do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie mięso jest nasycone przyprawami i nabierze ciekawego smaku.

5. Po marynowaniu wołowiny możesz przejść bezpośrednio do smażenia. Bulgogi z języka koreańskiego tłumaczy się jako "ogniste mięso" i zwykle gotuje się je na otwartym ogniu. W naszym przypadku będzie to grill. Najpierw należy go podgrzać na średnim ogniu. Następnie przykryj folią spożywczą i połóż marynowane kawałki wołowiny. Smaż je do miękkości, od czasu do czasu obracając szczypcami w różnych kierunkach.

Bulgogi wołowe podaje się na dużym talerzu, uprzednio posypanym sezamem i posiekaną zieloną cebulą. Jako dodatek możesz na przykład ugotować ryż na parze.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy