skład / składniki
metoda gotowania
wlej cukier do głębokiej miski i wyślij tam jajka. Ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa wzrośnie około trzy razy. Następnie wprowadzamy całą śmietanę (lepiej jest wziąć grubą domową lub spróbować wybrać największy procent tłuszczu ze sklepów), proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, sól. Aby uzyskać przyjemny aromat, dodaj cukier waniliowy (możesz wanilinę lub ekstrakt waniliowy). Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zacznij dodawać mąkę.
mąkę pszenną należy przesiać. Wygodnie jest dozować go za pomocą sita kubkowego lub przesiać wcześniej do miski i dodać do ciasta. Nie zaniedbuj przesiewania, zapewni to gotowym pączkom dodatkową miękkość i lekkość.
zagniataj ciasto. Należy zauważyć, że mąka może odejść nieco więcej lub mniej niż wskazana w przepisie, ponieważ jej ilość zależy od ilości glutenu, gęstości kwaśnej śmietany, wielkości jaj i wielu innych czynników, dlatego samodzielnie kontrolujemy wymaganą objętość, koncentrując się na konsystencji ciasta. Na początku może się wydawać, że ciasto jest bardzo lepkie, ale po odstawieniu dojrzeje i łatwo się uformuje.
wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem na wysokość 4-5 cm, uformuj pączki, ręcznie zwijając kulki, smarując ręce olejem roślinnym lub za pomocą dwóch łyżek stołowych.
smaż pączki przez 4-5 minut, aż ze wszystkich stron pojawią się piękne złote. Ciągle mieszamy, nie pozwalając im się skleić i przykleić do dna lub ścian naczyń.
rozłóż gotowe pączki na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju wchłonął papier. Posyp cukrem (lub cukrem pudrem) i podawaj na gorąco z dowolnym słodkim sosem. Nie zapomnij o pysznej i aromatycznej herbacie! :)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g