pączki na śmietanie

delikatny i przewiewny deser smażony w głębokim tłuszczu. Idealny na herbatę! Pączki na kwaśnej śmietanie to delikatne i przewiewne wypieki w głębokim tłuszczu, których nie można nazwać dietą. Proste potrawy są w każdym domu, gotowanie pączków jest szybkie i niezbyt trudne. Dość wysoką zawartość kalorii rekompensuje niesamowity smak, delikatna konsystencja i idealne połączenie z każdym słodkim topperem.
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 49 % 34 g
węglowodany 42 % 29 g
445 kcal
IG: 3 / 3 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wlej cukier do głębokiej miski i wyślij tam jajka. Ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa wzrośnie około trzy razy. Następnie wprowadzamy całą śmietanę (lepiej jest wziąć grubą domową lub spróbować wybrać największy procent tłuszczu ze sklepów), proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, sól. Aby uzyskać przyjemny aromat, dodaj cukier waniliowy (możesz wanilinę lub ekstrakt waniliowy). Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zacznij dodawać mąkę.

mąkę pszenną należy przesiać. Wygodnie jest dozować go za pomocą sita kubkowego lub przesiać wcześniej do miski i dodać do ciasta. Nie zaniedbuj przesiewania, zapewni to gotowym pączkom dodatkową miękkość i lekkość.

zagniataj ciasto. Należy zauważyć, że mąka może odejść nieco więcej lub mniej niż wskazana w przepisie, ponieważ jej ilość zależy od ilości glutenu, gęstości kwaśnej śmietany, wielkości jaj i wielu innych czynników, dlatego samodzielnie kontrolujemy wymaganą objętość, koncentrując się na konsystencji ciasta. Na początku może się wydawać, że ciasto jest bardzo lepkie, ale po odstawieniu dojrzeje i łatwo się uformuje.

wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem na wysokość 4-5 cm, uformuj pączki, ręcznie zwijając kulki, smarując ręce olejem roślinnym lub za pomocą dwóch łyżek stołowych.

smaż pączki przez 4-5 minut, aż ze wszystkich stron pojawią się piękne złote. Ciągle mieszamy, nie pozwalając im się skleić i przykleić do dna lub ścian naczyń.

rozłóż gotowe pączki na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju wchłonął papier. Posyp cukrem (lub cukrem pudrem) i podawaj na gorąco z dowolnym słodkim sosem. Nie zapomnij o pysznej i aromatycznej herbacie! :)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy