stek wołowy z krwią

aromatyczny, pyszny, obfity stek z krwią to wyjątkowe danie. I wyjątkowy, ponieważ nadaje się na każdą okazję – można go ugotować w każdym posiłku dla domu, a dla gości i na łonie natury przygotować lub usmażyć na grillu lub w folii bezpośrednio na węglach. Podajemy z warzywami i dowolnym dodatkiem, ponieważ wołowina jest wszystkożerna, że tak powiem.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 21 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 3 % 1 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc przygotuj kawałek mięsa, osuszając go serwetkami lub ręcznikiem. Odetniemy wszystkie żyły i, aby nie tracić czasu, umieścimy patelnię na gazie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozwól mu leżeć jeszcze przez minutę, a następnie, klepiąc dłonie, wetrzyj w niego przyprawy (lepiej, jeśli natychmiast zmielisz bezpośrednio na kawałek przyprawy) i posyp włoskimi ziołami (lub ulubionymi).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A następnie umastimy go olejem roślinnym, również lekko pocierając rękami. Na tej Tapie możesz posolić steki (lepiej weź większą sól).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podpalamy patelnię z grubym dnem (dobrze byłoby wziąć żebrowaną patelnię grillową, wtedy wzór będzie piękny). Musi być dobrze podgrzany (do lekkiego zamglenia), podobnie jak olej. Włóż do niego przygotowane kawałki mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Będziemy smażyć stek Rare (surowy z krwią). Smażyć 1-1, 5 min. na dużym ogniu, przykrywając mięso czapką z tymianku lub ziół, które najbardziej lubisz

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A potem musisz tak szybko odwrócić kawałek mięsa na drugą stronę, nie zapominając o włożeniu nowej porcji tymianku na tę stronę i posypaniu posiekanymi papryczkami chili. Smażyć na średnim ogniu przez minutę lub półtorej po obu stronach (zależy od grubości).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie jest kilka ścieżek. Możesz, po owinięciu folią, poczekać, aż stek tam dotrze. Nawiasem mówiąc, nie jest to zły pomysł.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Okazuje się soczysty i delikatny, zwłaszcza jeśli położysz na nim kawałek masła. Postanowiłem włożyć świeży tymianek i zostawić chili, które po usmażeniu nie jest tak energiczne. Aromatyczny stek! I możesz wysłać go do piekarnika, ale będzie inny.

i więcej porad

Grubość kawałków powinna wynosić 2-4 cm.

jakość mięsa powinna być inna-od tego zależy jakość steku.

jeśli mięso jest przechowywane w lodówce, wyjmij je na około 20 minut przed smażeniem.

jeśli zamroziłeś mięso, trzymaj je w pokoju przez noc.

posmaruj stek olejem roślinnym przed gotowaniem.

jeśli stek jest miękki i giętki po upieczeniu po naciśnięciu, to dobrze go ugotowałeś.

na usmażenie Rare, gdy mięso jest smażone na zewnątrz, a wewnątrz jest z krwią, spędza 1-2 minuty po obu stronach i daje 7 minut na "odpoczynek".

po upieczeniu mięsa nie podawaj go od razu-pozwól mu "odpocząć".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy