skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc przygotuj kawałek mięsa, osuszając go serwetkami lub ręcznikiem. Odetniemy wszystkie żyły i, aby nie tracić czasu, umieścimy patelnię na gazie.
Krok 2:
Pozwól mu leżeć jeszcze przez minutę, a następnie, klepiąc dłonie, wetrzyj w niego przyprawy (lepiej, jeśli natychmiast zmielisz bezpośrednio na kawałek przyprawy) i posyp włoskimi ziołami (lub ulubionymi).
Krok 3:
A następnie umastimy go olejem roślinnym, również lekko pocierając rękami. Na tej Tapie możesz posolić steki (lepiej weź większą sól).
Krok 4:
Podpalamy patelnię z grubym dnem (dobrze byłoby wziąć żebrowaną patelnię grillową, wtedy wzór będzie piękny). Musi być dobrze podgrzany (do lekkiego zamglenia), podobnie jak olej. Włóż do niego przygotowane kawałki mięsa.
Krok 5:
Będziemy smażyć stek Rare (surowy z krwią). Smażyć 1-1, 5 min. na dużym ogniu, przykrywając mięso czapką z tymianku lub ziół, które najbardziej lubisz
Krok 6:
A potem musisz tak szybko odwrócić kawałek mięsa na drugą stronę, nie zapominając o włożeniu nowej porcji tymianku na tę stronę i posypaniu posiekanymi papryczkami chili. Smażyć na średnim ogniu przez minutę lub półtorej po obu stronach (zależy od grubości).
Krok 7:
Następnie jest kilka ścieżek. Możesz, po owinięciu folią, poczekać, aż stek tam dotrze. Nawiasem mówiąc, nie jest to zły pomysł.
Krok 8:
Okazuje się soczysty i delikatny, zwłaszcza jeśli położysz na nim kawałek masła. Postanowiłem włożyć świeży tymianek i zostawić chili, które po usmażeniu nie jest tak energiczne. Aromatyczny stek! I możesz wysłać go do piekarnika, ale będzie inny.
i więcej porad
Grubość kawałków powinna wynosić 2-4 cm.
jakość mięsa powinna być inna-od tego zależy jakość steku.
jeśli mięso jest przechowywane w lodówce, wyjmij je na około 20 minut przed smażeniem.
jeśli zamroziłeś mięso, trzymaj je w pokoju przez noc.
posmaruj stek olejem roślinnym przed gotowaniem.
jeśli stek jest miękki i giętki po upieczeniu po naciśnięciu, to dobrze go ugotowałeś.
na usmażenie Rare, gdy mięso jest smażone na zewnątrz, a wewnątrz jest z krwią, spędza 1-2 minuty po obu stronach i daje 7 minut na "odpoczynek".
po upieczeniu mięsa nie podawaj go od razu-pozwól mu "odpocząć".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g