Roladki z sajgonkami jajecznymi

możesz nadziewać naleśniki różnymi nadzieniami do smaku. Takie roladki z sajgonek z nadzieniem są idealne do podania zarówno na świątecznym stole, jak i na lekką domową przekąskę. Przygotowują się prosto i szybko, a nadzienie można zmienić według własnego uznania. Sam przepis jest proszony o książkę kucharską.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 70 % 31 g
węglowodany 7 % 3 g
298 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić naleśniki jajeczne, potrzebujemy: 4 jajka; 4 łyżki. l majonez; 1 łyżka. l olej roślinny do smażenia naleśników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z majonezem. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Jeśli majonez jest niesolony, możesz dodać szczyptę soli. Nie dodałam soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinno być jednorodne ciasto jak naleśniki: niezbyt płynne, ale też nie lepkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Za pomocą chochli wlej część masy jajeczno-majonezowej. Piecz naleśniki przez około 3-4 minuty z każdej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowy naleśnik na talerz i ostudź. Upiecz wszystkie inne naleśniki, za każdym razem smarując patelnię olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 100 g paluszków krabowych; 1 ser topiony; 1 ząbek czosnku; 3 gałązki koperku; 2 łyżki.l majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj lub zetrzyj paluszki krabowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser topiony na grubej tarce. Aby wygodniej było pocierać, musisz najpierw włożyć ser do zamrażarki na 20-30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Koperek umyć i drobno posiekać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz paluszki krabowe, ser topiony, czosnek przepuszczony przez prasę, posiekany koperek i majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj każdy naleśnik masą kraba.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwinąć naleśniki w ciasne bułki. Przygotowane bułki wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przed podaniem pokrój bułki, ułóż na talerzu i udekoruj ziołami. Smacznego!

zamiast pojedynczych naleśników możesz ugotować jedną dużą warstwę jajka w piekarniku. Aby to zrobić, musisz przygotować ciasto w ten sam sposób i wlać je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Samo ciasto rozprowadzi się równomiernie. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Następnie odwróć na ręcznik i ostudź. Przykryj całą warstwę nadzieniem kraba, zwiń rolkę i włóż do lodówki. Następnie pokrój bułkę na kawałki.
zrobiłem to danie w postaci dużej bułki w piekarniku i małych bułek na patelni. Bardziej podobała mi się druga opcja - naleśniki są bujne, delikatne.

idealna przekąska na świąteczny stół. Dzięki takim rolkom możesz naprawdę zaskoczyć swoich gości. Prawdopodobnie na początku nawet nie zgadną, z czego zrobione są naleśniki. Przygotowanie przekąski jest szybkie i proste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy