skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić naleśniki jajeczne, potrzebujemy: 4 jajka; 4 łyżki. l majonez; 1 łyżka. l olej roślinny do smażenia naleśników.
Krok 2:
Połącz jajka z majonezem. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Jeśli majonez jest niesolony, możesz dodać szczyptę soli. Nie dodałam soli.
Krok 3:
Powinno być jednorodne ciasto jak naleśniki: niezbyt płynne, ale też nie lepkie.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Za pomocą chochli wlej część masy jajeczno-majonezowej. Piecz naleśniki przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 5:
Przenieś gotowy naleśnik na talerz i ostudź. Upiecz wszystkie inne naleśniki, za każdym razem smarując patelnię olejem roślinnym.
Krok 6:
Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 100 g paluszków krabowych; 1 ser topiony; 1 ząbek czosnku; 3 gałązki koperku; 2 łyżki.l majonez.
Krok 7:
Drobno posiekaj lub zetrzyj paluszki krabowe.
Krok 8:
Zetrzyj ser topiony na grubej tarce. Aby wygodniej było pocierać, musisz najpierw włożyć ser do zamrażarki na 20-30 minut.
Krok 9:
Koperek umyć i drobno posiekać.
Krok 10:
W misce połącz paluszki krabowe, ser topiony, czosnek przepuszczony przez prasę, posiekany koperek i majonez.
Krok 11:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
Posmaruj każdy naleśnik masą kraba.
Krok 13:
Zwinąć naleśniki w ciasne bułki. Przygotowane bułki wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 14:
Przed podaniem pokrój bułki, ułóż na talerzu i udekoruj ziołami. Smacznego!
zamiast pojedynczych naleśników możesz ugotować jedną dużą warstwę jajka w piekarniku. Aby to zrobić, musisz przygotować ciasto w ten sam sposób i wlać je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Samo ciasto rozprowadzi się równomiernie. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Następnie odwróć na ręcznik i ostudź. Przykryj całą warstwę nadzieniem kraba, zwiń rolkę i włóż do lodówki. Następnie pokrój bułkę na kawałki.
zrobiłem to danie w postaci dużej bułki w piekarniku i małych bułek na patelni. Bardziej podobała mi się druga opcja - naleśniki są bujne, delikatne.
idealna przekąska na świąteczny stół. Dzięki takim rolkom możesz naprawdę zaskoczyć swoich gości. Prawdopodobnie na początku nawet nie zgadną, z czego zrobione są naleśniki. Przygotowanie przekąski jest szybkie i proste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g