skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotowujemy produkty:
- w razie potrzeby rozmrażamy rybę, a następnie kroimy filety na duże kawałki,
- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie drobno posiekaj je nożem,
- obierz czerwoną cebulę z łuski, spłucz zimną wodą, lekko osusz papierowymi serwetkami i pokrój w cienkie półpierścienie,
- moja papryka (jeśli weźmiesz dwa kwiaty, gotowe danie będzie szczególnie jasne i piękne), pokrój na pół, pokrój łodygi, usuń nasiona i pokrój paprykę w paski proporcjonalnie do pół pierścienia cebuli,
- umyj świeżą kolendrę, osusz na ręcznikach papierowych, a następnie drobno posiekaj.
teraz możesz przejść do gotowania. W dużej misce układamy rybę i podlewamy ją połową soku z limonki, dodajemy do niej jedną trzecią posiekanego czosnku, suszoną kolendrę i oregano, a także przyprawy do smaku (połowa) odpowiednie dla ryb. Wymieszaj rybę rękami, wcierając marynatę, a następnie przykryj miskę pokrywką i odłóż na bok, aby ryba była lekko marynowana.
W międzyczasie wlej oliwę z oliwek na dużą głęboką patelnię i umieść ją na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, włóż posiekaną cebulę na patelnię, usmaż ją. Nie zapomnij ingerować w zawartość patelni szpatułką. Smaż cebulę przez kilka minut, a następnie dodaj paprykę. Gotuj wszystko razem, mieszając, 10 minut (do miękkości warzyw).
włóż pozostały czosnek na patelnię i gotuj, mieszając, wszystko razem przez kolejne pół minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, gotuj przez kolejne 5 minut. Teraz rozprowadzamy śmietanę na patelni, a także liść laurowy, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia. Gdy to nastąpi, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Gotuj rybę przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
dodaj kawałki fileta na patelnię, wciskając je w sos. Gotuj przez 5 minut, a następnie odwróć filet na drugą stronę i gotuj przez kolejne 5 minut. Przenosimy rybę na półmisek, a do sosu wlewamy resztki soku z limonki, przyprawy pozostawione na później i posiekaną kolendrę. Gotujemy wszystko razem przez kolejne trzy minuty. Wracamy rybę do sosu, wyłączamy ogrzewanie.
ryby można podawać na stole. Ryż będzie idealnym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g