filet z mintaja w śmietanie

przepyszne danie rybne o kremowym smaku! Filet z mintaja w śmietanie, przygotowany według proponowanego przepisu, będzie delikatny i kremowy w smaku, lekko pikantny, soczysty i apetyczny. Ponadto jest to nie tylko obfite i zdrowe danie, ale także bardzo smaczne! A wszystko dzięki sosowi śmietanowemu, w którym gotowana jest ryba.
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

najpierw przygotowujemy produkty:

- w razie potrzeby rozmrażamy rybę, a następnie kroimy filety na duże kawałki,

- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie drobno posiekaj je nożem,

- obierz czerwoną cebulę z łuski, spłucz zimną wodą, lekko osusz papierowymi serwetkami i pokrój w cienkie półpierścienie,

- moja papryka (jeśli weźmiesz dwa kwiaty, gotowe danie będzie szczególnie jasne i piękne), pokrój na pół, pokrój łodygi, usuń nasiona i pokrój paprykę w paski proporcjonalnie do pół pierścienia cebuli,

- umyj świeżą kolendrę, osusz na ręcznikach papierowych, a następnie drobno posiekaj.

teraz możesz przejść do gotowania. W dużej misce układamy rybę i podlewamy ją połową soku z limonki, dodajemy do niej jedną trzecią posiekanego czosnku, suszoną kolendrę i oregano, a także przyprawy do smaku (połowa) odpowiednie dla ryb. Wymieszaj rybę rękami, wcierając marynatę, a następnie przykryj miskę pokrywką i odłóż na bok, aby ryba była lekko marynowana.

W międzyczasie wlej oliwę z oliwek na dużą głęboką patelnię i umieść ją na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, włóż posiekaną cebulę na patelnię, usmaż ją. Nie zapomnij ingerować w zawartość patelni szpatułką. Smaż cebulę przez kilka minut, a następnie dodaj paprykę. Gotuj wszystko razem, mieszając, 10 minut (do miękkości warzyw).

włóż pozostały czosnek na patelnię i gotuj, mieszając, wszystko razem przez kolejne pół minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, gotuj przez kolejne 5 minut. Teraz rozprowadzamy śmietanę na patelni, a także liść laurowy, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia. Gdy to nastąpi, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Gotuj rybę przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

dodaj kawałki fileta na patelnię, wciskając je w sos. Gotuj przez 5 minut, a następnie odwróć filet na drugą stronę i gotuj przez kolejne 5 minut. Przenosimy rybę na półmisek, a do sosu wlewamy resztki soku z limonki, przyprawy pozostawione na później i posiekaną kolendrę. Gotujemy wszystko razem przez kolejne trzy minuty. Wracamy rybę do sosu, wyłączamy ogrzewanie.

ryby można podawać na stole. Ryż będzie idealnym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy