kotlety według GOST

pyszne i satysfakcjonujące, odpowiednie kotlety według GOST! Prawdopodobnie każda osoba kiedykolwiek w życiu została przywieziona na obiad w miejscach gastronomicznych i należy zauważyć, że prawie wszystkie stołówki smakują tak samo. I wszystko jest w porządku, ponieważ w normalnych organizacjach gastronomicznych potrawy powinny być przygotowywane zgodnie ze standardami, normami i zasadami określonymi w GOST, gdzie istnieją wymagania dotyczące surowców, składu kotletów, metody gotowania, warunków przechowywania i innych. Pomimo takiej oficjalnej i pozornej surowości, w rzeczywistości gotowanie kotletów zgodnie z GOST wcale nie jest trudne, a wiele gospodyń domowych, nawet nie myśląc o standardach, robi kotlety zgodnie ze wszystkimi zasadami w nich określonymi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 14 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 31 % 11 g
196 kcal
IG: 0 / 55 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety według GOST? Przygotuj składniki według listy. Włóż biały chleb lub bochenek do miski. Napełnij wodą, aby się spuchła. Możesz wstępnie wysuszyć chleb lub bochenek w piekarniku i zmielić go na okruchy, standardy przewidują obie te opcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj do miski z chlebem mięso mielone, przygotowane samodzielnie lub zakupione gotowe od zaufanego producenta, sól i czarny pieprz, zagnieść masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj mięso mielone na kotlety przez dość długi czas, ponieważ wpływa to na gęstość i jakość gotowych kotletów, co jest przewidziane w wymaganiach. Według GOST cebula nie jest częścią kotletów, ponieważ uważa się, że potrawy z cebulą psują się szybciej, ale jeśli wydaje ci się, że kotlety bez cebuli są bez smaku, możesz dodać cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj kotlety o wadze: 50, 75 lub 100 gramów. Panieruj puste placki w mące lub bułce tartej ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 10 minut z każdej strony, aż będą złotobrązowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie, jeśli patelnia ma zdejmowany uchwyt (jeśli nie, przenieś kotlety na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia), wyślij ją z kotletami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kolejne 20 minut. Kotlety według GOST są gotowe. Oczywiście kotlety okażą się znacznie smaczniejsze niż takie danie z jadalni. Podawaj kotlety do stołu, w razie potrzeby z dodatkiem lub świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal / 100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy