skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety według GOST? Przygotuj składniki według listy. Włóż biały chleb lub bochenek do miski. Napełnij wodą, aby się spuchła. Możesz wstępnie wysuszyć chleb lub bochenek w piekarniku i zmielić go na okruchy, standardy przewidują obie te opcje.
Krok 2:
Dodaj do miski z chlebem mięso mielone, przygotowane samodzielnie lub zakupione gotowe od zaufanego producenta, sól i czarny pieprz, zagnieść masę.
Krok 3:
Mieszaj mięso mielone na kotlety przez dość długi czas, ponieważ wpływa to na gęstość i jakość gotowych kotletów, co jest przewidziane w wymaganiach. Według GOST cebula nie jest częścią kotletów, ponieważ uważa się, że potrawy z cebulą psują się szybciej, ale jeśli wydaje ci się, że kotlety bez cebuli są bez smaku, możesz dodać cebulę.
Krok 4:
Z rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj kotlety o wadze: 50, 75 lub 100 gramów. Panieruj puste placki w mące lub bułce tartej ze wszystkich stron.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 10 minut z każdej strony, aż będą złotobrązowe.
Krok 6:
Następnie, jeśli patelnia ma zdejmowany uchwyt (jeśli nie, przenieś kotlety na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia), wyślij ją z kotletami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kolejne 20 minut. Kotlety według GOST są gotowe. Oczywiście kotlety okażą się znacznie smaczniejsze niż takie danie z jadalni. Podawaj kotlety do stołu, w razie potrzeby z dodatkiem lub świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal / 100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g