Hamburger jak w McDonald ' s

Domowy, najsmaczniejszy, apetyczny, dla całej rodziny! Hamburger jak w McDonald ' s, ugotowany w domu, okaże się smaczniejszy i bezpieczniejszy niż w słynnej sieci. Miękka, świeżo upieczona bułka, soczysty naturalny kotlet, dużo świeżych warzyw-na pewno ci się spodoba!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 54 % 22 g
199 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić hamburgera jak w McDonald ' s? Rozpocznij gotowanie od pieczenia bułek. Jak zrobić bułeczki? Do mieszanki ciepłej wody i mleka dodaj drożdże, sól, cukier i stopione masło. Wymieszać. Dodaj kilka łyżek mąki, wymieszaj, a następnie kolejną porcję.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stopniowo dodając mąkę, zagnieść ciasto, gładkie i jednorodne, zwinąć w Kolobok. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i wyślij w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zmiażdż go i ponownie ugniataj. Podziel ciasto na równe kawałki i uformuj kulki. Ułóż puste bułki na blasze wyłożonej papierem. Posmaruj je roztopionym masłem na wierzchu i posyp sezamem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piecz bułki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. Powinny się zrumienić i dobrze wyrosnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równolegle przygotuj sos z majonezu, musztardy i papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj paszteciki. Jak zrobić kotlety? Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa i włóż do niego bułkę tartą i ugotowane przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wbij jajko do mielonego mięsa, dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel masę pasztecika na kilka kawałków. Aby Hamburger był jak McDonald ' s, Wybierz sto gramów mięsa mielonego na jeden kotlet.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj paszteciki w płaskie tortille. Usmaż je na gorącej patelni na oleju roślinnym, kilkakrotnie obracając z jednej strony na drugą. Kotlety powinny się zrumienić i dobrze usmażyć — po naciśnięciu szpatułką wypłynie lekki sok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotowe bułki i ostrożnie pokroić w poprzek. Posmaruj spód sosem, połóż liść sałaty (tak, aby lekko wystawał poza krawędzie).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż cienkie plasterki pomidorów i ogórków na liściu sałaty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzchu jeszcze gorący kotlet.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj odrobiną keczupu, przykryj cienko pokrojonym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj hamburgera drugą częścią bułki. Podawaj natychmiast. Smacznego!

bułeczki. Aby skrócić czas gotowania hamburgerów, możesz kupić gotowe bułeczki. Pokrój je bardzo ostrożnie przed złożeniem hamburgera, aby nie rozerwać krawędzi.

kotlety. Powinny być cienkie i wykonane z mielonej wołowiny. Pamiętaj, że podczas smażenia muszą kupić rozmiar bułki, więc wyślij półfabrykat nieco większy na patelnię. Grilluj paszteciki tuż przed złożeniem hamburgera. Możesz włożyć trochę masła do mięsa mielonego, dzięki czemu będą jeszcze bardziej soczyste.

SOS. Składniki mogą się różnić, nawet przy użyciu warzyw, pomidorów i innego rodzaju sosów.

składanie hamburgera. Pamiętaj, że cięcie powinno być bardzo cienkie, a ser (dla takiego rodzaju hamburgera jak cheeseburger) należy natychmiast położyć na gorącym kotlecie. 

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy