skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić hamburgera jak w McDonald ' s? Rozpocznij gotowanie od pieczenia bułek. Jak zrobić bułeczki? Do mieszanki ciepłej wody i mleka dodaj drożdże, sól, cukier i stopione masło. Wymieszać. Dodaj kilka łyżek mąki, wymieszaj, a następnie kolejną porcję.
Krok 2:
Stopniowo dodając mąkę, zagnieść ciasto, gładkie i jednorodne, zwinąć w Kolobok. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i wyślij w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 3:
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zmiażdż go i ponownie ugniataj. Podziel ciasto na równe kawałki i uformuj kulki. Ułóż puste bułki na blasze wyłożonej papierem. Posmaruj je roztopionym masłem na wierzchu i posyp sezamem.
Krok 4:
Piecz bułki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. Powinny się zrumienić i dobrze wyrosnąć.
Krok 5:
Równolegle przygotuj sos z majonezu, musztardy i papryki.
Krok 6:
Przygotuj paszteciki. Jak zrobić kotlety? Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa i włóż do niego bułkę tartą i ugotowane przyprawy.
Krok 7:
Wbij jajko do mielonego mięsa, dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Podziel masę pasztecika na kilka kawałków. Aby Hamburger był jak McDonald ' s, Wybierz sto gramów mięsa mielonego na jeden kotlet.
Krok 9:
Uformuj paszteciki w płaskie tortille. Usmaż je na gorącej patelni na oleju roślinnym, kilkakrotnie obracając z jednej strony na drugą. Kotlety powinny się zrumienić i dobrze usmażyć — po naciśnięciu szpatułką wypłynie lekki sok.
Krok 10:
Schłodzić gotowe bułki i ostrożnie pokroić w poprzek. Posmaruj spód sosem, połóż liść sałaty (tak, aby lekko wystawał poza krawędzie).
Krok 11:
Połóż cienkie plasterki pomidorów i ogórków na liściu sałaty.
Krok 12:
Na wierzchu jeszcze gorący kotlet.
Krok 13:
Posmaruj odrobiną keczupu, przykryj cienko pokrojonym serem.
Krok 14:
Przykryj hamburgera drugą częścią bułki. Podawaj natychmiast. Smacznego!
bułeczki. Aby skrócić czas gotowania hamburgerów, możesz kupić gotowe bułeczki. Pokrój je bardzo ostrożnie przed złożeniem hamburgera, aby nie rozerwać krawędzi.
kotlety. Powinny być cienkie i wykonane z mielonej wołowiny. Pamiętaj, że podczas smażenia muszą kupić rozmiar bułki, więc wyślij półfabrykat nieco większy na patelnię. Grilluj paszteciki tuż przed złożeniem hamburgera. Możesz włożyć trochę masła do mięsa mielonego, dzięki czemu będą jeszcze bardziej soczyste.
SOS. Składniki mogą się różnić, nawet przy użyciu warzyw, pomidorów i innego rodzaju sosów.
składanie hamburgera. Pamiętaj, że cięcie powinno być bardzo cienkie, a ser (dla takiego rodzaju hamburgera jak cheeseburger) należy natychmiast położyć na gorącym kotlecie.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g