skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Wątróbkę wołową najlepiej przyjmować świeżą, o przyjemnym zapachu i równomiernym kolorze, bez siniaków. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, biorę 15 %. Do przypraw według własnego gustu możesz dodać słodki groszek, liść laurowy. Przygotuj patelnię do smażenia i małą patelnię. Będziesz także potrzebował pół szklanki przegotowanej wody.
Krok 2:
Dobrze umyj wątrobę wołową pod bieżącą zimną wodą. Zdejmij z niej wszystkie filmy. Konieczne jest również, jeśli to możliwe, odcięcie wszystkich żył - dużych i małych. Pokrój przygotowaną wątrobę na małe kostki, około 1 na 4 centymetry.
Krok 3:
Podpal patelnię, podgrzej ją i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść przygotowaną wątrobę wołową na patelni i smaż przez około pięć minut.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie (lub losowo). Dodaj posiekaną cebulę do wątroby i smaż wszystko razem na małym ogniu przez 5-10 minut, możesz przykryć.
Krok 5:
Na patelni rozcieńczyć pół szklanki wody i mąki, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Przygotowaną mieszaninę postawić na małym ogniu, podgrzać, ciągle mieszając, aż się zagotuje, dodać śmietanę, wszystko dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, nie zapominając o ciągłym mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
Krok 6:
Dodaj przygotowany sos śmietanowy do wątroby, wymieszaj, dodaj sól, czarny pieprz, inne przyprawy do smaku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Krok 7:
Gotowy Stroganow wołowy z wątroby podawać na gorąco. Gotowany ryż, tłuczone ziemniaki lub makaron nadają się do dekoracji. Rozłóż gorący dodatek, kawałki wątroby na talerzu i zalej wszystko sosem.
moja rodzina podzieliła się równo na miłośników i nie-miłośników wątroby. Ci, którzy go nie kochają, nie tolerują nawet jego zapachu, ale my, wielbiciele tego podrobu, kochamy w nim smak i aromat gotowego dania. To prawda, że z powodu tej rodzinnej dysharmonii nie gotuję jej często. Ale skoro gotuję, gotuję pysznie, a najczęściej tak jest - Stroganow wołowy w sosie śmietanowym.
Niedawno przeczytałem, że jeśli odetniesz wszystkie żyły, aby pozostała jedna czysta miazga, może nie być specyficznego zapachu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g