Stroganow wołowy z wątróbki wołowej

pyszna zdrowa duszona wątróbka dla całej rodziny! Dla wszystkich miłośników sudbrodukt - wątróbki polecam gotować Stroganow wołowy. Aromatyczny, gęsty sos śmietanowy stanowi doskonały dodatek do wątróbki wołowej.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 21 % 6 g
158 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Wątróbkę wołową najlepiej przyjmować świeżą, o przyjemnym zapachu i równomiernym kolorze, bez siniaków. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, biorę 15 %. Do przypraw według własnego gustu możesz dodać słodki groszek, liść laurowy. Przygotuj patelnię do smażenia i małą patelnię. Będziesz także potrzebował pół szklanki przegotowanej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj wątrobę wołową pod bieżącą zimną wodą. Zdejmij z niej wszystkie filmy. Konieczne jest również, jeśli to możliwe, odcięcie wszystkich żył - dużych i małych. Pokrój przygotowaną wątrobę na małe kostki, około 1 na 4 centymetry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podpal patelnię, podgrzej ją i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść przygotowaną wątrobę wołową na patelni i smaż przez około pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie (lub losowo). Dodaj posiekaną cebulę do wątroby i smaż wszystko razem na małym ogniu przez 5-10 minut, możesz przykryć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozcieńczyć pół szklanki wody i mąki, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Przygotowaną mieszaninę postawić na małym ogniu, podgrzać, ciągle mieszając, aż się zagotuje, dodać śmietanę, wszystko dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, nie zapominając o ciągłym mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przygotowany sos śmietanowy do wątroby, wymieszaj, dodaj sól, czarny pieprz, inne przyprawy do smaku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy Stroganow wołowy z wątroby podawać na gorąco. Gotowany ryż, tłuczone ziemniaki lub makaron nadają się do dekoracji. Rozłóż gorący dodatek, kawałki wątroby na talerzu i zalej wszystko sosem.

moja rodzina podzieliła się równo na miłośników i nie-miłośników wątroby. Ci, którzy go nie kochają, nie tolerują nawet jego zapachu, ale my, wielbiciele tego podrobu, kochamy w nim smak i aromat gotowego dania. To prawda, że z powodu tej rodzinnej dysharmonii nie gotuję jej często. Ale skoro gotuję, gotuję pysznie, a najczęściej tak jest - Stroganow wołowy w sosie śmietanowym.
Niedawno przeczytałem, że jeśli odetniesz wszystkie żyły, aby pozostała jedna czysta miazga, może nie być specyficznego zapachu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy