naleśniki z kwaśnego mleka cienkie

najsmaczniejsze, najłatwiejsze i najszybsze na śniadanie dla całej rodziny! Cienkie naleśniki z kwaśnego mleka są nie mniej smaczne niż na innym mleku. Są jeszcze bardziej delikatne, miękkie i pachnące. To najlepszy sposób na dobre pozbycie się kwaśnego mleka, a bliscy Ci podziękują!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 48 % 16 g
184 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cienkie naleśniki z kwaśnego mleka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mleko, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, aby ciasto było udane. Dlatego wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem - 1-2 godziny. Weź duże jajka lub 3 mniejsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a naleśniki okazały się przewiewne. Wlej ponad połowę mąki do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, sól, szczyptę sody do mąki i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jajka mydłem. Rozbij je do głębokiej miski i ubij. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj mleko i 2 łyżki masła, mieszaj, aż się połączą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób wgłębienie w mące i wlej tam płynny składnik ciasta jajeczno-mlecznego. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Resztę mąki dodawaj małymi porcjami, aż będzie trudno wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinieneś mieć gładkie, gęste ciasto. Rozcieńczyć wodą, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Mąka może zająć ci więcej lub mniej niż wskazano w przepisie-miej to na uwadze. Pod względem gęstości ciasto powinno wyglądać jak ciężka śmietana. Pozostaw ciasto na 10-15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź patelnię do naleśników lub taką, w której wygodnie pieczesz naleśniki. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Posmaruj olejem roślinnym. Wlej na nią trochę ciasta i obracając je i przechylając, rozprowadź na całym dnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem, jeśli zaczniesz przyklejać się do patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z podanej liczby produktów uzyskuje się około 20 naleśników o średnicy 22 cm. 

takie naleśniki mają neutralny smak, jeśli chcesz słodszy - dodaj więcej cukru do ciasta. Można je wypełnić dowolnym nadzieniem. Podawaj je na śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia.

jeśli przygotowujesz naleśniki z wyprzedzeniem, przechowuj je w pojemniku pod pokrywką, w torbie lub zawiń w folię spożywczą, aby nie pękały ani nie wysychały.

dodałem za dużo sody, a moje mleko było dobrze kwaśne, więc wyszło dużo pęcherzyków powietrza. Aby uzyskać gładsze naleśniki, musiałem ubić ciasto blenderem. Ciasto stało się gładsze, a naleśniki odniosły sukces, choć nie bez"pierwszego naleśnika".

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jak dodać sodę i ocet do ciasta? Sodę należy dodać do suchych składników (mąka, cukier), ocet — do płynnych (woda, mleko, kefir, śmietana), a sodę gaszoną — do gotowego ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy