jajecznica z boczkiem na patelni

proste, szybkie, ze zwykłych produktów, na śniadanie! Jajecznica z boczkiem na patelni to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych. Obfite, apetyczne i bardzo smaczne! Zapewniony jest ładunek wigoru na cały dzień. Gotowanie jajecznicy jest proste, poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni domowa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć jajecznicę z boczkiem? Przygotuj niezbędne składniki. Do klasycznej jajecznicy z boczkiem potrzebujesz tylko trochę: dużych jaj kurzych i wędzonego boczku oraz przypraw-soli, pieprzu. Jajka należy dokładnie umyć, ponieważ nawet na pozornie czystej skorupce mogą znajdować się szkodliwe bakterie. Lepiej używaj detergentów do żywności i pędzla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój boczek w cienkie plasterki. Im cieńszy, tym lepiej. Najlepiej byłoby użyć gotowego kawałka kupionego w sklepie. Boczek można pokroić bardzo drobno lub możesz być większy, jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, najlepiej nieprzywierającą. Ułóż plastry boczku i opiekaj je przez około 3 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Upewnij się, że wilgoć nie dostanie się na patelnię, w przeciwnym razie olej skwierczy. Jeśli tłuszcz z bekonu zacznie pękać i rozpryskiwać się, zmniejsz ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łopatką kuchenną odepchnij kawałki boczku na boki. Na środku patelni ostrożnie rozbij jajka, uważając, aby żółtka były nienaruszone. Jak zrozumieć, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe. Sól i pieprz jajecznicę do smaku. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. W takim przypadku żółtko powinno pozostać półpłynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowe jajecznicę z boczkiem na talerze. Udekoruj wierzch liśćmi świeżej pietruszki kędzierzawej lub gałązkami koperku. Podawaj na ciepło z marynowanymi lub świeżymi warzywami. Smacznego!

możesz użyć gotowych mieszanek przypraw. W takim przypadku należy przeczytać kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy