ryż z owocami morza

jasne i smaczne danie z ryżu, warzyw i owoców morza. Ryż z owocami morza świetnie się komponuje. A co najważniejsze - dobrze pasują do menu diety bezglutenowej. To drugie danie spodoba się wszystkim członkom rodziny — zarówno tym, którzy są zmuszeni do diety, jak i tym, którzy są wolni od ograniczeń żywieniowych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 53 % 21 g
212 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. aby ugotować ryż z owocami morza, potrzebujemy: 150 g ryżu; 300 g mrożonych owoców morza; 1 papryka; 3 łyżki. l olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ryż do miękkości w dużej ilości osolonej wody. Połóż gotowy ryż na sicie i pozwól wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owoce morza nie mogą być rozmrażane. W razie potrzeby można rozmrozić i spłukać pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj paprykę. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj owoce morza do papryki. Sól, pieprz i wymieszaj. Dusić pod przykryciem przez około 7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ryż na patelni. Wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól ryżowi z owocami morza parzyć przez 10 minut i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

w wielu krajach ryż z owocami morza jest podstawą diety.
gotuje ryż z owocami morza szybko i nie wymaga specjalnych nakładów finansowych i czasowych. Dziś mrożone owoce morza można kupić przez cały rok w supermarketach w przystępnej cenie.
zamiast koktajlu morskiego możesz po prostu użyć krewetek lub małży – w tym daniu odpowiednie będą wszelkie dary morza. Kupując mrożone owoce morza, należy zwrócić uwagę na warunki, w jakich były przechowywane i czy nie ma tam nadmiaru lodu, co może wskazywać na wielokrotne rozmrażanie.
można użyć zamiast zwykłego ryżu dziki.
ugotowałam ryż okrągłoziarnisty, który tradycyjnie nadaje się do paelli i risotto.
podczas duszenia ryżu z owocami morza (Krok 7) można wlać 50 ml białego wytrawnego wina.
do papryki można dodać mrożony zielony groszek i / lub kukurydzę w puszkach. Wtedy danie okaże się jeszcze bardziej satysfakcjonujące i znacznie piękniejsze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Koktajl morski - 95   kcal/100g

Podobne przepisy