chude ciasto z jarmużu

z najprostszych produktów, budżet! Na bezmięsne menu! Chude ciasto z kapustą w smaku nie jest gorsze od zwykłych wypieków. Pomimo braku Muffin, ciasto drożdżowe jest miękkie i delikatne. Z nadzieniem warzywnym i grzybami okazuje się soczysty i bardzo smaczny! Zarówno podczas postu, jak i dla wegetarian!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 63 % 19 g
153 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude ciasto z jarmużu? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Weź bezwonny olej roślinny. Lekko podgrzej wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiego pojemnika z wysokimi bokami, aby wzbogaciła się w tlen. W rezultacie ciasto będzie łatwo rosnąć, a ciasto będzie puszyste i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier (z większej ilości) i około 50 ml ciepłej wody. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka. Oznacza to, że drożdże są aktywne i nadają się do przygotowania ciasta. Jeśli nie nastąpi aktywacja drożdży lub "czapka" tworzy się bardzo powoli, oznacza to, że jakość drożdży jest niska i należy je wymienić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej, pojemnej misce połącz resztę wody z solą i cukrem. Mieszaj, aż się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę. Nie wysypuj całej mąki na raz, aby ciasto nie było zbyt strome. Mąka może potrzebować mniej lub więcej określonej ilości, ponieważ ma różne właściwości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Resztę mąki posyp małymi porcjami, mieszając ciasto. Obserwuj jego konsystencję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść ciasto. Okazuje się jednorodny, miękki, giętki, prawie nie przyklejający się do rąk. Posmaruj miskę odrobiną oleju roślinnego, rozłóż ciasto. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 70 do 80 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Możesz zrobić nadzienie z wyprzedzeniem. Wszelkie grzyby są odpowiednie, mam pieczarki. Jeśli używasz leśnych mrożonych grzybów, należy je najpierw rozmrozić i ugotować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umyj pieczarki, osusz. Pokrój grzyby w drobną kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umyj kapustę, usuń górne szorstkie liście. Pokrój kapustę w cienkie paski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelni lekko podgrzej olej roślinny, włóż posiekane grzyby. Smaż grzyby na umiarkowanym ogniu, aż prawie się ugotują, od czasu do czasu mieszając.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Równolegle na innej patelni usmażyć przygotowaną cebulę z dodatkiem oleju roślinnego. Robiąc to, często mieszaj, aby cebula się nie przypaliła.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść kapustę na patelni do cebuli, kontynuuj smażenie na umiarkowanym ogniu. W razie potrzeby dodaj olej roślinny.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gdy kapusta będzie prawie gotowa, umieść smażone grzyby na patelni. Posolić nadzienie, dodać zmielony czarny pieprz i dobrze wymieszać.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smaż nadzienie przez kolejne 5-10 minut, aż będzie ugotowane.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Włóż gotowe nadzienie do talerza i ostudź.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ciasto pasowało. Wzrosła ona 2,5-krotnie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na 3 części: większe na dolną warstwę ciasta, mniejsze na wierzch i bardzo mało na udekorowanie ciasta na wierzchu (opcjonalnie).

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozwałkuj większość ciasta na okrągłą warstwę, przenieś na arkusz wyłożony pergaminem. Możesz upiec ciasto w formie. Do tej objętości ciasta odpowiednia jest dowolna forma żaroodporna o średnicy 20-22 cm.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Połóż nadzienie kapusty na cieście, pozostawiając 1-1,5 cm od krawędzi.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Mniejsza część ciasta jest również skażona. Na środku rozwałkowanego ciasta zrób otwór, aby para mogła uciec. Przykryj nadzienie ciastem. Podnieś krawędzie dolnej warstwy ciasta i połącz z górną. Dobrze ściśnij krawędzie w wygodny sposób.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Z resztek ciasta można wyciąć różne kształty, wzory i udekorować ciasto na wierzchu. Przykryj przyszłe ciasto folią spożywczą lub lekkim ręcznikiem i pozostaw na 15 minut.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przed pieczeniem możesz posmarować ciasto niewielką ilością oleju roślinnego lub wody herbacianej. Piec chude ciasto z kapusty w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut na złoty kolor. Czas i tryb pieczenia mogą się różnić. Weź pod uwagę specyfikę działania piekarnika.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gotowe ciasto lekko ostudzić, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy