Sałatka z kurczakiem i piklami

pyszna, obfita i piękna sałatka z prostych potraw. Sałatka warstwowa z kurczakiem i piklami jest bardzo prosta w przygotowaniu, poradzi sobie nawet najbardziej niedoświadczony kucharz. Ta sałatka jest jedną z tych, które można podawać nie tylko jako dodatek, ale także jako samodzielne danie.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 29 % 5 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i piklami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Z reguły do tej sałatki używa się filetów z piersi, ale możesz wziąć inną część kurczaka. Waga w przepisie wskazuje już obrane warzywa. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego. Lepiej nie brać bardzo dużych ogórków, są bardziej luźne, wodniste i z dużymi nasionami. Groszek radzę wziąć sprawdzony, smak całej sałatki zależy w dużej mierze od jego smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój na pół pierścienia, jeśli cebula jest duża-na ćwiartki. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią połowę oleju roślinnego i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Cebula powinna stać się miękka i szklana, nie trzeba smażyć na złoty kolor. Przenieś cebulę na sito, aby szkło olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi lub, tak jak ja, pokrój w paski. Takie cięcie zachowa smak i zapobiegnie wchłanianiu dużej ilości oleju przez marchewkę podczas smażenia. Smaż marchewki, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie na tej samej patelni co cebula. W razie potrzeby dodaj olej. Zajęło mi to około 12 minut na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, zanurz w garnku z lekko osoloną wodą i zagotuj. Nie zapominaj, że ogórki i groszek są solone, więc lepiej bardzo ostrożnie solić wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie spuść wodę i całkowicie ostudź filet z kurczaka. Pokrój w kostki wielkości grochu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki kiszone jak marchewki w paski, a następnie lekko wyciśnij do durszlaka lub sita, aby zniknęła solanka. Nadmiar płynu może sprawić, że sałatka będzie wodnista - będzie wyglądać niechlujnie, a jej smak się zepsuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pamiętaj, aby spuścić cały płyn z groszku. Po przygotowaniu wszystkich składników złóż sałatkę. Możesz wszystko wymieszać w głębokiej misce lub ułożyć warstwami, posmarować każdą warstwę kwaśną śmietaną. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Jak na mój gust wystarczyła sól z ogórków, więc nie doprawiłam.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułożyłem warstwy sałaty w następującej kolejności: cebula, kurczak, groszek, ogórek i marchewka.

zawsze robię dużą porcję takiej sałatki, ponieważ wszyscy ją kochamy w naszej rodzinie. Pomimo prostoty składników jest bardzo smaczny.

zamiast kwaśnej śmietany sałatkę można doprawić majonezem, który lepiej przygotować samemu. Mój mąż lubi to bardziej z majonezem.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy