skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i piklami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Z reguły do tej sałatki używa się filetów z piersi, ale możesz wziąć inną część kurczaka. Waga w przepisie wskazuje już obrane warzywa. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego. Lepiej nie brać bardzo dużych ogórków, są bardziej luźne, wodniste i z dużymi nasionami. Groszek radzę wziąć sprawdzony, smak całej sałatki zależy w dużej mierze od jego smaku.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój na pół pierścienia, jeśli cebula jest duża-na ćwiartki. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią połowę oleju roślinnego i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Cebula powinna stać się miękka i szklana, nie trzeba smażyć na złoty kolor. Przenieś cebulę na sito, aby szkło olej.
Krok 3:
Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi lub, tak jak ja, pokrój w paski. Takie cięcie zachowa smak i zapobiegnie wchłanianiu dużej ilości oleju przez marchewkę podczas smażenia. Smaż marchewki, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie na tej samej patelni co cebula. W razie potrzeby dodaj olej. Zajęło mi to około 12 minut na małym ogniu.
Krok 4:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, zanurz w garnku z lekko osoloną wodą i zagotuj. Nie zapominaj, że ogórki i groszek są solone, więc lepiej bardzo ostrożnie solić wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie spuść wodę i całkowicie ostudź filet z kurczaka. Pokrój w kostki wielkości grochu.
Krok 5:
Pokrój ogórki kiszone jak marchewki w paski, a następnie lekko wyciśnij do durszlaka lub sita, aby zniknęła solanka. Nadmiar płynu może sprawić, że sałatka będzie wodnista - będzie wyglądać niechlujnie, a jej smak się zepsuje.
Krok 6:
Pamiętaj, aby spuścić cały płyn z groszku. Po przygotowaniu wszystkich składników złóż sałatkę. Możesz wszystko wymieszać w głębokiej misce lub ułożyć warstwami, posmarować każdą warstwę kwaśną śmietaną. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Jak na mój gust wystarczyła sól z ogórków, więc nie doprawiłam.
Krok 7:
Ułożyłem warstwy sałaty w następującej kolejności: cebula, kurczak, groszek, ogórek i marchewka.
zawsze robię dużą porcję takiej sałatki, ponieważ wszyscy ją kochamy w naszej rodzinie. Pomimo prostoty składników jest bardzo smaczny.
zamiast kwaśnej śmietany sałatkę można doprawić majonezem, który lepiej przygotować samemu. Mój mąż lubi to bardziej z majonezem.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g