skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tatarski azu z ziemniakami? Weź kawałek wołowiny, umyj i dobrze wysusz. Pokrój mięso na małe kawałki. Natychmiast weź naczynia, w których azu zostanie ugotowane, umieść je na średnim ogniu. Wlej trochę oleju roślinnego i dobrze go podgrzej. Rozłóż pokrojoną wołowinę. Smaż mięso na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 2:
Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj cebulę. Dodaj warzywa do garnka do mięsa. Zmniejsz ogień i gotuj mięso z warzywami przez około 10 minut.
Krok 3:
W tym czasie pokrój umyte pomidory na kawałki. Zetrzyj ogórki kiszone na grubej tarce lub po prostu pokrój nożem. Bardziej podoba mi się opcja z tartymi ogórkami. Dodaj pomidory i ogórki do garnka i kontynuuj duszenie przez kolejne 10 minut.
Krok 4:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w paski. Na osobnej patelni usmaż ziemniaki z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smaż na złoty kolor, ale nie do miękkości, aby ziemniaki nie rozpadły się później.
Krok 5:
Umieść smażone ziemniaki na patelni do mięsa. Dodaj gorącą wodę. Ważne jest, aby dodać gorącą wodę, ponieważ mięso może stać się twarde z powodu zimna. Azu można przygotować zarówno grubsze, jak i całkowicie płynne, podobne do zupy. Dostosuj ilość wody do swoich upodobań. Dodaj trochę soli i przyprawy. Dusić naczynie przez kolejne 10-15 minut, aż będzie całkowicie ugotowane. Podawaj Azę na gorąco. Smacznego!
mięso azu w ziemniakach to bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie na codzienny stół. Można go przygotować z różnych rodzajów mięsa-wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, kurczaka. Ale tradycyjnie robi się go z wołowiny.
zestaw przypraw można dostosować do własnych upodobań. Najczęściej używam mielonej papryki i suszonych ziół-kopru i pietruszki. Ale dodanie odrobiny pikanterii do tego dania nie zaszkodzi.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal / 100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g