Azu po tatarsku z ziemniakami

ze zwykłych potraw, na obiad, dla całej rodziny! Azu to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, czyli gulasz z warzywami. Pikantną nutę dodają marynowane lub marynowane ogórki. Ten przepis wyróżnia się dodatkiem ziemniaków, co jest bardzo wygodne-zarówno mięso, jak i przystawka w jednym naczyniu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 47 % 7 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tatarski azu z ziemniakami? Weź kawałek wołowiny, umyj i dobrze wysusz. Pokrój mięso na małe kawałki. Natychmiast weź naczynia, w których azu zostanie ugotowane, umieść je na średnim ogniu. Wlej trochę oleju roślinnego i dobrze go podgrzej. Rozłóż pokrojoną wołowinę. Smaż mięso na średnim ogniu na złoty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj cebulę. Dodaj warzywa do garnka do mięsa. Zmniejsz ogień i gotuj mięso z warzywami przez około 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie pokrój umyte pomidory na kawałki. Zetrzyj ogórki kiszone na grubej tarce lub po prostu pokrój nożem. Bardziej podoba mi się opcja z tartymi ogórkami. Dodaj pomidory i ogórki do garnka i kontynuuj duszenie przez kolejne 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w paski. Na osobnej patelni usmaż ziemniaki z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smaż na złoty kolor, ale nie do miękkości, aby ziemniaki nie rozpadły się później.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść smażone ziemniaki na patelni do mięsa. Dodaj gorącą wodę. Ważne jest, aby dodać gorącą wodę, ponieważ mięso może stać się twarde z powodu zimna. Azu można przygotować zarówno grubsze, jak i całkowicie płynne, podobne do zupy. Dostosuj ilość wody do swoich upodobań. Dodaj trochę soli i przyprawy. Dusić naczynie przez kolejne 10-15 minut, aż będzie całkowicie ugotowane. Podawaj Azę na gorąco. Smacznego!

mięso azu w ziemniakach to bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie na codzienny stół. Można go przygotować z różnych rodzajów mięsa-wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, kurczaka. Ale tradycyjnie robi się go z wołowiny. 
zestaw przypraw można dostosować do własnych upodobań. Najczęściej używam mielonej papryki i suszonych ziół-kopru i pietruszki. Ale dodanie odrobiny pikanterii do tego dania nie zaszkodzi.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal / 100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy