skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej mąkę szkiełkiem na powierzchnię roboczą, zrób w niej dziurę i stopniowo wlewaj tam jajka ubite solą i sodą, zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno być lepkie i miękkie. Włóż zagniecione ciasto do torby na 15-20 minut.
Krok 2:
Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj każdą część cienko na posypanym mąką stole. Usuń zwinięte arkusze na bok, aby trochę wyschły (10-15 minut i aby przeciąg nie spadł na nie). Ale nie wysychaj. W przeciwnym razie trudno będzie później pokroić, ciasto będzie kruche.
Krok 3:
Przetnij zwinięte arkusze na paski o szerokości 5 cm, złóż paski na pół i połóż trzy paski jeden na drugim, posypując trochę mąką (aby się nie sklejały)
Krok 4:
Pokrój cienkie makarony z pasków, rozłóż je na stole. W kotle podgrzej olej roślinny i szybko smaż makaron w częściach, w małych partiach(około garści) (na średnim ogniu). Smażyć dosłownie 1-2 minuty, mieszając kilka razy. Tuż po złoceniu & quot; makaron & quot; natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy do kubka na papierową ściereczkę kuchenną, aby wchłonęła cały nadmiar tłuszczu. Nie rozgotuj makaronu, powinien mieć jasnozłoty kolor.
Krok 5:
Po usmażeniu makaronu zajmijmy się syropem. Syrop przygotowujemy w innym suchym kotle lub innym grubościennym naczyniu. Wlej 1 łyżkę do kotła. miód i 1 łyżka. cukier, podgrzej, zagotuj, ciągle mieszając, gotuj przez trzy minuty, wyłącz ogień. Zanurz migdały w gorącym miodzie łyżką cedzakową i wyjmij je do osobnego naczynia, migdały przydadzą się do dekoracji Chuck-Chuck.
Krok 6:
Usuń papierowe serwetki z filiżanki smażonego makaronu, napełnij makaron gorącym syropem miodowym i delikatnie wymieszaj najpierw dwoma drewnianymi lub silikonowymi szpatułkami, a następnie rękami zwilżonymi zimną wodą. Mieszaj ostrożnie, aby nie złamać i nie zgnieść "makaronu & quot;. Nie przypalaj się, syrop jest gorący!
Krok 7:
Spryskaj zimną wodą talerz, na którym położysz Chuck-Chuck. I szybko, aż syrop ostygnie, połóż Chuck-Chuck na talerzu, tworząc zjeżdżalnię. Ważne jest, aby zrobić wszystko szybko, w przeciwnym razie, jeśli syrop ostygnie, nic się nie skleja. Kiedy utworzysz wzgórze, nie naciskaj go zbyt mocno.
Krok 8:
Udekoruj natychmiast miodowymi migdałami. Możesz ozdobić orzechami włoskimi, rodzynkami, kolorowymi cukierkami (takimi jak "kamyki"), jakąś wielokolorową posypką, tutaj jest pełny lot fantazji i kwestia gustu. Gotowy Chuck-Chuck jest usuwany w szafie i odstawiamy do następnego dnia, aby dobrze się chwycił.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g