Chuck Chuck z miodem

tradycyjna tatarska słodycz! Nieporównywalny smak! Składniki podaje się na jedno danie o wymiarach 24-26 cm. Chuck-Chuck może spokojnie stać w szafce przez 1-2 tygodnie, całkowicie się nie psując, po prostu nie zapomnij przykryć go folią spożywczą.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 53 % 46 g
węglowodany 42 % 36 g
569 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej mąkę szkiełkiem na powierzchnię roboczą, zrób w niej dziurę i stopniowo wlewaj tam jajka ubite solą i sodą, zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno być lepkie i miękkie. Włóż zagniecione ciasto do torby na 15-20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj każdą część cienko na posypanym mąką stole. Usuń zwinięte arkusze na bok, aby trochę wyschły (10-15 minut i aby przeciąg nie spadł na nie). Ale nie wysychaj. W przeciwnym razie trudno będzie później pokroić, ciasto będzie kruche.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetnij zwinięte arkusze na paski o szerokości 5 cm, złóż paski na pół i połóż trzy paski jeden na drugim, posypując trochę mąką (aby się nie sklejały)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cienkie makarony z pasków, rozłóż je na stole. W kotle podgrzej olej roślinny i szybko smaż makaron w częściach, w małych partiach(około garści) (na średnim ogniu). Smażyć dosłownie 1-2 minuty, mieszając kilka razy. Tuż po złoceniu & quot; makaron & quot; natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy do kubka na papierową ściereczkę kuchenną, aby wchłonęła cały nadmiar tłuszczu. Nie rozgotuj makaronu, powinien mieć jasnozłoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po usmażeniu makaronu zajmijmy się syropem. Syrop przygotowujemy w innym suchym kotle lub innym grubościennym naczyniu. Wlej 1 łyżkę do kotła. miód i 1 łyżka. cukier, podgrzej, zagotuj, ciągle mieszając, gotuj przez trzy minuty, wyłącz ogień. Zanurz migdały w gorącym miodzie łyżką cedzakową i wyjmij je do osobnego naczynia, migdały przydadzą się do dekoracji Chuck-Chuck.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń papierowe serwetki z filiżanki smażonego makaronu, napełnij makaron gorącym syropem miodowym i delikatnie wymieszaj najpierw dwoma drewnianymi lub silikonowymi szpatułkami, a następnie rękami zwilżonymi zimną wodą. Mieszaj ostrożnie, aby nie złamać i nie zgnieść "makaronu & quot;. Nie przypalaj się, syrop jest gorący!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spryskaj zimną wodą talerz, na którym położysz Chuck-Chuck. I szybko, aż syrop ostygnie, połóż Chuck-Chuck na talerzu, tworząc zjeżdżalnię. Ważne jest, aby zrobić wszystko szybko, w przeciwnym razie, jeśli syrop ostygnie, nic się nie skleja. Kiedy utworzysz wzgórze, nie naciskaj go zbyt mocno.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj natychmiast miodowymi migdałami. Możesz ozdobić orzechami włoskimi, rodzynkami, kolorowymi cukierkami (takimi jak "kamyki"), jakąś wielokolorową posypką, tutaj jest pełny lot fantazji i kwestia gustu. Gotowy Chuck-Chuck jest usuwany w szafie i odstawiamy do następnego dnia, aby dobrze się chwycił.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy