skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i osusz skrzydła. Skrajną część można odciąć, ale jeśli lubisz chrupać, możesz ją zostawić.
Krok 2:
Obraną i umytą cebulę pokroić w duże segmenty lub półpierścienie. Przenieś do przestronnego pojemnika, dodaj szczyptę soli i potrząśnij rękami. Tak więc cebula chętniej wydziela sok, który zmiękczy mięso.
Krok 3:
Dodaj skrzydełka i suche przyprawy do cebuli, jeszcze raz potrząśnij rękami, niezbyt mocno, tylko po to, aby mięso było równomiernie pokryte przyprawami i sokiem z cebuli. W razie potrzeby dodaj grubo posiekany czosnek. Pokrój cebulę i czosnek na grubo, aby można je było łatwo strząsnąć ze skrzydeł, warzywa nie są potrzebne na grillu - zaczną się palić.
Krok 4:
Dodaj kilka plasterków cytryny, to też jest opcjonalne. Ale z cytryną skrzydła w marynacie nie muszą być pozostawione przez długi czas, maksymalnie kilka godzin.
Krok 5:
Przygotuj marynatę: - dodaj płynny miód, ziarnistą musztardę, sok z 1 plasterka cytryny do sosu sojowego, wlej olej roślinny jako ostatni. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej skrzydła. Pozostaw w temperaturze pokojowej do marynowania przez 1-1, 5 godziny, skrzydła marynują się bardzo szybko.
Krok 6:
Na grillu lub w innej konstrukcji stwórz niezbędne ciepło do smażenia grilla. Węgle powinny lekko ostygnąć, pokryte biało-szarym popiołem, wtedy będzie właściwy moment na rozpoczęcie smażenia. Skrzydła można nawlec na szaszłyki, a następnie równomiernie rozprowadzić na powierzchni żaru.
Krok 7:
Lub połóż na ruszcie grillowym. Nie należy umieszczać skrzydeł zbyt blisko siebie. Pomiędzy nimi powinna pozostać przestrzeń co najmniej 0,5 centymetra, aby mięso było równomiernie smażone ze wszystkich stron. Okresowo obracając mięso, aby się nie przypaliło, doprowadź je do złotej skórki i pełnej gotowości.
Krok 8:
Podawaj skrzydełka bezpośrednio na szaszłykach lub na talerzu, w którym usunięto wszystkie kawałki mięsa. Pamiętaj, aby podać swój ulubiony sos do mięsa, umyte świeże warzywa i warzywa do dekoracji, a z napojów - czerwone wino.
ciekawie będzie wiedzieć, że na zachodzie odpowiednikiem grilla jest grill, w kuchni mołdawskiej — kirnecei, w Rumuńskiej-gratar, a na Maderze — Espetada.
składniki marynaty i przyprawy do mięsa mają swoje unikalne i niepowtarzalne cechy. Niektóre nadają słodkawy smak, inne gorzki, inne ogólnie łączą smaki różnych składników, z których każdy nadaje produktowi końcowemu swój własny smak.
dlatego jeśli masz okazję wyjść na łono natury, nie zaniedbuj jej i koniecznie wypróbuj taki Kebab, aby cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem skrzydełek z kurczaka na świeżym powietrzu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g