ptysie na wodzie

przepyszne, piękne, bujne, z prostych potraw! Podpłomyki na wodzie to świetna alternatywa dla chleba. Takie pączki podawane są do pierwszych dań, do drugich, do herbaty i tak po prostu. Są idealne na chudy stół. Nawet następnego dnia pączki nie tracą świeżości.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 65 % 41 g
319 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić podpłomyki na wodzie? Przygotuj jedzenie. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, co nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także sprawi, że wypieki będą znacznie bardziej przewiewne. Dwukrotnie przesiewam mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj suche składniki do mąki-cukier, sól i drożdże. Jeśli chcesz podawać ptysie zamiast chleba, spraw, aby były bardziej słone, a do herbaty słodkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystkie składniki i wlej płynne składniki (wodę i olej) do miski. Weź rafinowany, bezwonny olej. Lekko podgrzej wodę, aż będzie ciepła. Zagnieść miękkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Mąka może odejść mniej więcej niż to, co podano w przepisie, będzie to zależeć od ciasta. Jeśli zobaczysz, że jest nadal zbyt lepki, dodaj więcej, jeśli jest zbyt stromy-dodaj wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinno skończyć się miękkim, gładkim, jednolitym ciastem. Zbierz go w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 15 minutach piernik podwoił się. Może Ci to zająć więcej czasu. Podziel go na równe części i uformuj pączki w dowolny sposób.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw rozwałkowałem kawałki w warstwę o grubości 5 mm, a następnie pokroiłem je w formy, aby produkty były równe i piękne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Włóż podpłomyki do oleju i szybko usmaż je z obu stron na ponadprzeciętnym ogniu, aż będą rumiane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj podpłomyki na gorąco, prosto z patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz doprawić to piękno czekoladą, miodem, dżemem, cukrem pudrem, orzechami i wszystkim, czego pragnie twoja dusza!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A tak wygląda Puff, rozwałkowany grubszą warstwą.

ciasto na podpłomyki można zrobić z jajkami, ale wtedy będą sztywne i szybko zaczernią się.

można je przygotować bez drożdży, przy minimalnej ilości produktów. Zagnieść zwykłe ciasto z osolonej wody i mąki, zwinąć tortille i usmażyć!

podpłomyki na wodzie można nie tylko smażyć na oleju, ale także piec w piekarniku. To prawda, że zajmie to więcej czasu.

im mniejsze są podpłomyki, tym szybciej się smażą.

Dodaj nie tylko sól i przyprawy do wody do ciasta – suszone owoce i cienkie paski warzyw będą się w nim świetnie czuć.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy