skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić podpłomyki na wodzie? Przygotuj jedzenie. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, co nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także sprawi, że wypieki będą znacznie bardziej przewiewne. Dwukrotnie przesiewam mąkę.
Krok 2:
Dodaj suche składniki do mąki-cukier, sól i drożdże. Jeśli chcesz podawać ptysie zamiast chleba, spraw, aby były bardziej słone, a do herbaty słodkie.
Krok 3:
Wymieszaj wszystkie składniki i wlej płynne składniki (wodę i olej) do miski. Weź rafinowany, bezwonny olej. Lekko podgrzej wodę, aż będzie ciepła. Zagnieść miękkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Mąka może odejść mniej więcej niż to, co podano w przepisie, będzie to zależeć od ciasta. Jeśli zobaczysz, że jest nadal zbyt lepki, dodaj więcej, jeśli jest zbyt stromy-dodaj wodę.
Krok 4:
Powinno skończyć się miękkim, gładkim, jednolitym ciastem. Zbierz go w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 5:
Po 15 minutach piernik podwoił się. Może Ci to zająć więcej czasu. Podziel go na równe części i uformuj pączki w dowolny sposób.
Krok 6:
Najpierw rozwałkowałem kawałki w warstwę o grubości 5 mm, a następnie pokroiłem je w formy, aby produkty były równe i piękne.
Krok 7:
Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Włóż podpłomyki do oleju i szybko usmaż je z obu stron na ponadprzeciętnym ogniu, aż będą rumiane.
Krok 8:
Podawaj podpłomyki na gorąco, prosto z patelni.
Krok 9:
Możesz doprawić to piękno czekoladą, miodem, dżemem, cukrem pudrem, orzechami i wszystkim, czego pragnie twoja dusza!
Krok 10:
A tak wygląda Puff, rozwałkowany grubszą warstwą.
ciasto na podpłomyki można zrobić z jajkami, ale wtedy będą sztywne i szybko zaczernią się.
można je przygotować bez drożdży, przy minimalnej ilości produktów. Zagnieść zwykłe ciasto z osolonej wody i mąki, zwinąć tortille i usmażyć!
podpłomyki na wodzie można nie tylko smażyć na oleju, ale także piec w piekarniku. To prawda, że zajmie to więcej czasu.
im mniejsze są podpłomyki, tym szybciej się smażą.
Dodaj nie tylko sól i przyprawy do wody do ciasta – suszone owoce i cienkie paski warzyw będą się w nim świetnie czuć.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g