skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Węgierski klasyczny gulasz wołowy? Przygotuj wskazane składniki do przygotowania węgierskiego gulaszu. Wołowina lepiej jest wziąć łopatkę, tył lub inne części do duszenia, mam pokrojone mięso na azu. Duża papryka, suszona papryka. Średnie marchewki i cebula. Danie jest przygotowywane w wyniku duszenia, więc przygotuj głęboką patelnię z grubym dnem lub kocioł. Przepis nadaje się również do powolnej kuchenki.
Krok 2:
Moja wołowina jest gotowa, pokrojona na azu. W przypadku gulaszu lepiej pokroić go na mniejszy. Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Wlej olej roślinny do rozgrzanego rondla z grubym dnem i usmaż cebulę. Dodaj suche przyprawy i wszystko razem krótko podsmaż.
Krok 4:
Dodaj pokrojone mięso do patelni i smaż z każdej strony na złoty kolor. Mięso lepiej dodawać w częściach.
Krok 5:
Dodaj sos pomidorowy (mam pomidory we własnym soku, zmiażdżone) i w razie potrzeby wlej trochę wody, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2 - 2,5 godziny, w razie potrzeby dodając wodę.
Krok 6:
Umyj i obierz ziemniaki i marchewki, pokrój ziemniaki w kostkę, marchewki w półpierścienie. Dodaj warzywa do mięsa, zwiększ ogień, gotuj przez 10 minut, dodaj sól.
Krok 7:
Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę, dodać do rondla, wymieszać. Wlej wodę. Zagotuj gulasz, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Gotuj gotowe danie na patelni przez 10 minut.
Krok 8:
Podawaj węgierski gulasz na gorąco. Jest to niezależne danie, do którego można zaoferować dobry chleb.
narodowe danie Węgrów: kawałki wołowiny lub cielęciny duszone z wędzonym boczkiem, cebulą, papryką i ziemniakami. Danie należy do kategorii gęstych zup. Początkowo zupa z różnymi dodatkami była tradycyjnym posiłkiem Węgierskich pasterzy i była przygotowywana w kotłach na ognisku.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal / 100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g