gulasz węgierski klasyczny z wołowiny

pyszny gulasz wołowy o bogatym smaku. Proponuję spróbować Narodowego Dania Węgier. Wszyscy słyszeli to od dzieciństwa. Tylko Narodowy gulasz węgierski nie jest mięsem z sosem, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Gulasz węgierski to gęsta zupa, niezależne danie z warzywami i ziemniakami, które łączy zarówno pierwsze, jak i drugie. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 43 % 6 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Węgierski klasyczny gulasz wołowy? Przygotuj wskazane składniki do przygotowania węgierskiego gulaszu. Wołowina lepiej jest wziąć łopatkę, tył lub inne części do duszenia, mam pokrojone mięso na azu. Duża papryka, suszona papryka. Średnie marchewki i cebula. Danie jest przygotowywane w wyniku duszenia, więc przygotuj głęboką patelnię z grubym dnem lub kocioł. Przepis nadaje się również do powolnej kuchenki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moja wołowina jest gotowa, pokrojona na azu. W przypadku gulaszu lepiej pokroić go na mniejszy. Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Wlej olej roślinny do rozgrzanego rondla z grubym dnem i usmaż cebulę. Dodaj suche przyprawy i wszystko razem krótko podsmaż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojone mięso do patelni i smaż z każdej strony na złoty kolor. Mięso lepiej dodawać w częściach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sos pomidorowy (mam pomidory we własnym soku, zmiażdżone) i w razie potrzeby wlej trochę wody, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2 - 2,5 godziny, w razie potrzeby dodając wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i obierz ziemniaki i marchewki, pokrój ziemniaki w kostkę, marchewki w półpierścienie. Dodaj warzywa do mięsa, zwiększ ogień, gotuj przez 10 minut, dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę, dodać do rondla, wymieszać. Wlej wodę. Zagotuj gulasz, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Gotuj gotowe danie na patelni przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj węgierski gulasz na gorąco. Jest to niezależne danie, do którego można zaoferować dobry chleb.

narodowe danie Węgrów: kawałki wołowiny lub cielęciny duszone z wędzonym boczkiem, cebulą, papryką i ziemniakami. Danie należy do kategorii gęstych zup. Początkowo zupa z różnymi dodatkami była tradycyjnym posiłkiem Węgierskich pasterzy i była przygotowywana w kotłach na ognisku.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal / 100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy