chebureki z serem

Wybacz mi CHEBURECHNIKI, SCALAM przepis! Soczyste CZEBUREKI. Od dzieciństwa uwielbiam czebureki z serem. Mama nigdy ich nie ugotowała, ale mieliśmy tradycję kupowania cheburek z serem w centrum miasta w każdy weekend po wizycie w sklepach. Wciąż pamiętam smak tego wspaniałego wypieku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 49 % 26 g
284 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto na cheburek, potrzebujemy: mąki; czysta woda pitna; jajko i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajko do głębokiej miski. Dodaj sól. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę i jeszcze raz wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i dodaj do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Ugniataj przez co najmniej 7 minut, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Pozostaw ciasto na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz. Do nadzienia w chuburek potrzebujemy sera. Może to być dowolny twardy ser (Rosyjski, Holenderski, Maasdam, a do pizzy można również użyć mozzarelli bez smaku).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 6 identycznych kawałków. Rzuć kulki z każdego kawałka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń każdą kulkę w niezbyt cienki owal. W takim przypadku należy upewnić się, że stół i wałek do ciasta są dobrze odkurzone mąką, w przeciwnym razie ciasto może się rozerwać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż nadzienie serowe na dolnej połowie ciasta, odchodząc od krawędzi 1 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj nadzienie drugą połową ciasta, tworząc półkole. Przymocuj krawędzie cheburek widelcem. Rozmiar chebureka nie powinien być większy niż średnica patelni, na której będzie smażony. Mój pierwszy cheburek był duży, więc krawędzie lekko się wygięły. Ale rozwałkowałem mniejsze następne czebureki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i usmaż na nim czebureki z obu stron na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż gotowe chebureki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu i natychmiast podawaj, gdy są gorące. Smacznego!

najważniejsze jest tutaj prawidłowe przygotowanie ciasta. Po raz pierwszy podczas ugniatania mocno przylega do dłoni. I tutaj ważne jest, aby oprzeć się pokusie dodania większej ilości mąki, aby pozbyć się lepkości. Musisz dalej ugniatać. A jeśli dodasz mąkę, to po trochu. Jeszcze lepiej, po prostu zanurz dłonie w misce z mąką i dalej ugniataj ciasto.
ponieważ w cheburek ciasto powinno być miękkie. Jeśli przesadzisz z mąką, ciasto stanie się ciasne i stwardnieje podczas smażenia.
jeśli możliwe jest użycie urządzeń kuchennych do ugniatania, na przykład maszyny kuchennej z dyszą "hakową", lepiej z niej skorzystać. Dobrze zagnieść ciasto i być może nie trzeba uciekać się do dodatkowej mąki. Ugniataj w samochodzie również przez około 7 minut. 
A do nadzienia możesz dodać posiekane warzywa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy