ptysie na mleku

pyszne domowe bułeczki-bujne i satysfakcjonujące! Pączków na mleku nie można zaliczyć do kategorii niskokalorycznych i lekkich potraw. Dlatego zaplanuj takie danie na śniadanie lub na lunch lub na kolację, jeśli celem jest odrobina poprawy. W rzeczywistości takie pączki to kawałki ciasta drożdżowego smażone na oleju roślinnym. Olej powinien być dość duży, ponieważ podpłomyki bardzo dobrze go wchłaniają podczas smażenia. podpłomyki na mleku są pyszne na gorąco, świeżo ugotowane, dlatego zaleca się gotowanie ich tak, aby nie pozostały na jutro.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 65 % 36 g
285 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne bułeczki na mleku, potrzebujesz dobrego naturalnego mleka, mąki pszennej, granulowanego cukru, odrobiny drobnej soli, dobrej jakości suchych drożdży i oleju roślinnego do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do 37-39 stopni. Połącz cukier w dużej przestronnej misce z suchymi drożdżami i zalej powstałą mieszaninę ciepłym mlekiem. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Jeśli drożdże są wysokiej jakości, po pewnym czasie zauważalna będzie reakcja drożdży i ciepłego słodkiego mleka: pojawi się piana, małe bąbelki. Jeśli nie ma oczywistej reakcji, lepiej użyć innych drożdży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj 200 g przesianej mąki pszennej, wymieszaj i pozostaw na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pozostałe 100 g przesianej mąki, dodaj drobną sól, wymieszaj i pozostaw na kolejne 2-3 godziny. Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość . Powinien być ugniatany rękami nasmarowanymi olejem roślinnym. Z powstałego ciasta konieczne jest uformowanie podpłomyków o pożądanej wielkości, lekko sproszkowane mąką lub natłuszczone olejem, ponieważ ciasto może lekko przylegać do dłoni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż podpłomyki i smaż je na średnim ogniu po obu stronach, aż będą rumiane. Pączki o dużej objętości będą dodatkowo musiały być trzymane pod pokrywką na małym ogniu, aby nie były wilgotne w środku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj podpłomyki na mleku na gorąco ze świeżą śmietaną, z dżemem lub ze skondensowanym mlekiem.

ponieważ sól spowalnia" pracę " drożdży, należy ją dodać na końcu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy