skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne bułeczki na mleku, potrzebujesz dobrego naturalnego mleka, mąki pszennej, granulowanego cukru, odrobiny drobnej soli, dobrej jakości suchych drożdży i oleju roślinnego do smażenia.
Krok 2:
Podgrzej mleko do 37-39 stopni. Połącz cukier w dużej przestronnej misce z suchymi drożdżami i zalej powstałą mieszaninę ciepłym mlekiem. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Jeśli drożdże są wysokiej jakości, po pewnym czasie zauważalna będzie reakcja drożdży i ciepłego słodkiego mleka: pojawi się piana, małe bąbelki. Jeśli nie ma oczywistej reakcji, lepiej użyć innych drożdży.
Krok 3:
Następnie dodaj 200 g przesianej mąki pszennej, wymieszaj i pozostaw na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu.
Krok 4:
Dodaj pozostałe 100 g przesianej mąki, dodaj drobną sól, wymieszaj i pozostaw na kolejne 2-3 godziny. Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość . Powinien być ugniatany rękami nasmarowanymi olejem roślinnym. Z powstałego ciasta konieczne jest uformowanie podpłomyków o pożądanej wielkości, lekko sproszkowane mąką lub natłuszczone olejem, ponieważ ciasto może lekko przylegać do dłoni.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż podpłomyki i smaż je na średnim ogniu po obu stronach, aż będą rumiane. Pączki o dużej objętości będą dodatkowo musiały być trzymane pod pokrywką na małym ogniu, aby nie były wilgotne w środku.
Krok 6:
Podawaj podpłomyki na mleku na gorąco ze świeżą śmietaną, z dżemem lub ze skondensowanym mlekiem.
ponieważ sól spowalnia" pracę " drożdży, należy ją dodać na końcu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g