Duszony kurczak z ziemniakami w kotle na kuchence

bardzo smaczne! Z prostych produktów budżetowych dla całej rodziny. Duszony kurczak z ziemniakami w kotle różni się bogatym smakiem od potraw gotowanych w zwykłym rondlu. Jednocześnie możesz gotować w kotle zarówno na otwartym ogniu nad ogniskiem, jak iw domu na zwykłym piecu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 21 % 6 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszonego kurczaka z ziemniakami w kotle na kuchence? Przygotuj składniki: kurczaka, marchewkę, ziemniaki, wodę, olej roślinny, paprykę, Curry, zirę, czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz kurczaka. Jeśli używasz całego kurczaka, musisz go pokroić na porcje. Użyłem goleni i ud. Jeśli uda są bardzo duże, lepiej przeciąć je na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnie lub duże kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Lepiej jest wziąć żarówkę niezbyt dużą, ponieważ może zabić smak i aromat innych składników. W razie potrzeby możesz również dodać łodygę selera i paprykę. Dobrze komponują się z kurczakiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż cebulę i marchewkę do blendera i zmiksuj, aż się połączą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W kotle rozgrzej olej roślinny. Rozłóż kurczaka. Smaż mięso, mieszając, około 10 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj zmieloną marchewkę i cebulę do kotła. Posyp wszystko Curry, papryką, zirą. Sól, pieprz. Wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę. Dodaj pokrojone ziemniaki. Wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj kocioł i gotuj kurczaka na średnim ogniu, aż ziemniaki będą ugotowane, około 20 minut. W zależności od odmiany ziemniaków duszenie może zająć więcej czasu. Istnieją odmiany, które zawierają dużo skrobi, więc szybko się gotują. Ziemniaki z odrobiną skrobi gotują się dłużej. Dlatego po 20 minutach musisz spróbować ziemniaków do gotowości, a także całego naczynia do soli, a jeśli to konieczne, dodaj sól i kontynuuj duszenie

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Dodaj warzywa do kurczaka i usuń kocioł z ognia. Smacznego!

ze względu na półokrągły kształt i grube ściany kurczak z warzywami gotowany w kotle okaże się soczysty.
Ogólnie rzecz biorąc, potrawy gotowane w kotle na ogniu są uważane za najwspanialsze w smaku. Jednak w domu możesz gotować kurczaka tak samo smacznie, jak w naturze. Najważniejsze jest, aby wybrać dobry kocioł.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy