skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszonego kurczaka z ziemniakami w kotle na kuchence? Przygotuj składniki: kurczaka, marchewkę, ziemniaki, wodę, olej roślinny, paprykę, Curry, zirę, czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Umyj i osusz kurczaka. Jeśli używasz całego kurczaka, musisz go pokroić na porcje. Użyłem goleni i ud. Jeśli uda są bardzo duże, lepiej przeciąć je na pół.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnie lub duże kostki.
Krok 4:
Cebulę i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Lepiej jest wziąć żarówkę niezbyt dużą, ponieważ może zabić smak i aromat innych składników. W razie potrzeby możesz również dodać łodygę selera i paprykę. Dobrze komponują się z kurczakiem.
Krok 5:
Włóż cebulę i marchewkę do blendera i zmiksuj, aż się połączą.
Krok 6:
W kotle rozgrzej olej roślinny. Rozłóż kurczaka. Smaż mięso, mieszając, około 10 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 7:
Dodaj zmieloną marchewkę i cebulę do kotła. Posyp wszystko Curry, papryką, zirą. Sól, pieprz. Wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Wlej wodę. Dodaj pokrojone ziemniaki. Wszystko wymieszaj.
Krok 9:
Przykryj kocioł i gotuj kurczaka na średnim ogniu, aż ziemniaki będą ugotowane, około 20 minut. W zależności od odmiany ziemniaków duszenie może zająć więcej czasu. Istnieją odmiany, które zawierają dużo skrobi, więc szybko się gotują. Ziemniaki z odrobiną skrobi gotują się dłużej. Dlatego po 20 minutach musisz spróbować ziemniaków do gotowości, a także całego naczynia do soli, a jeśli to konieczne, dodaj sól i kontynuuj duszenie
Krok 10:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Dodaj warzywa do kurczaka i usuń kocioł z ognia. Smacznego!
ze względu na półokrągły kształt i grube ściany kurczak z warzywami gotowany w kotle okaże się soczysty.
Ogólnie rzecz biorąc, potrawy gotowane w kotle na ogniu są uważane za najwspanialsze w smaku. Jednak w domu możesz gotować kurczaka tak samo smacznie, jak w naturze. Najważniejsze jest, aby wybrać dobry kocioł.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g