soczyste kotlety z piersi kurczaka

panierowane kotlety z kurczaka są soczyste i satysfakcjonujące. Danie jest przygotowywane szybko i prosto, można je podawać na lunch z przystawką lub na kolację z warzywami. Kotlety są niezwykle delikatne i smaczne. Można je gotować na wakacje lub w dni powszednie, ponieważ kotlety są zawsze przydatne. Przepis jest bardzo łatwy, niedrogi i udany. Radzę wszystkim spróbować tego dania!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 49 % 22 g
węglowodany 31 % 14 g
279 kcal
IG: 31 / 31 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu użyłam jednego fileta z kurczaka, który wycinam z połowy piersi kurczaka. Okazało się, że waży 300 gramów. Pokrój mięso z kurczaka na kawałki, obierz i pokrój cebulę na 4 części. Wszystko wkładamy do miski blendera i siekamy. Im mniejsza masa, tym bardziej soczyste będą kotlety. Możesz kupić gotowe mięso mielone z piersi kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś posiekane mięso z cebulą do miski, wbij jajko, dodaj śmietanę, semolinę, posiekany czosnek, przyprawy i sól. Przyprawy użyłam " do kotletów". Zamiast świeżego czosnku możesz wziąć czosnek w proszku. Wziąłem śmietanę o zawartości tłuszczu 20% - Nie powinieneś brać mniejszej zawartości tłuszczu, ponieważ mięso mielone może być płynne. W niektórych przypadkach śmietanę można zastąpić majonezem o średniej zawartości tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj zawartość widelcem lub łyżką. Próbujemy soli czubkiem języka, a jeśli cokolwiek dostosowujemy do smaku. Mięso mielone jest gotowe. Pozostaw mięso mielone do zaparzenia w lodówce na 15 minut. W tym czasie semolina pęcznieje, a mięso mielone nieco zgęstnieje. Po określonym czasie wyjmujemy mięso mielone z lodówki i ponownie dobrze mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mokrymi rękami bierzemy duże mięso mielone, ugniatamy je na dłoni w ciasto, kładziemy na środku kawałek masła i posiekany świeży koperek (opcjonalnie), ściskamy krawędzie i formujemy okrągłe lub podłużne kotlety. Z podanej ilości mięsa mielonego wyszło mi 5 średnich kotletów. Obficie zwijamy kotlety w bułce tartej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i rozłóż kotlety. Smażyć z jednej strony na małym ogniu przez 5-7 minut. Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż w tym samym czasie. Mięso z kurczaka gotuje się szybko, więc w ciągu 10-15 minut kotlety będą w pełni ugotowane. Smażyć wszystkie puste miejsca.

Jedz świeże kotlety, aż stracą swoją soczystość, po podgrzaniu nie będą już takie same jak z upałem-z upałem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy