skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu użyłam jednego fileta z kurczaka, który wycinam z połowy piersi kurczaka. Okazało się, że waży 300 gramów. Pokrój mięso z kurczaka na kawałki, obierz i pokrój cebulę na 4 części. Wszystko wkładamy do miski blendera i siekamy. Im mniejsza masa, tym bardziej soczyste będą kotlety. Możesz kupić gotowe mięso mielone z piersi kurczaka.
Krok 2:
Przenieś posiekane mięso z cebulą do miski, wbij jajko, dodaj śmietanę, semolinę, posiekany czosnek, przyprawy i sól. Przyprawy użyłam " do kotletów". Zamiast świeżego czosnku możesz wziąć czosnek w proszku. Wziąłem śmietanę o zawartości tłuszczu 20% - Nie powinieneś brać mniejszej zawartości tłuszczu, ponieważ mięso mielone może być płynne. W niektórych przypadkach śmietanę można zastąpić majonezem o średniej zawartości tłuszczu.
Krok 3:
Wymieszaj zawartość widelcem lub łyżką. Próbujemy soli czubkiem języka, a jeśli cokolwiek dostosowujemy do smaku. Mięso mielone jest gotowe. Pozostaw mięso mielone do zaparzenia w lodówce na 15 minut. W tym czasie semolina pęcznieje, a mięso mielone nieco zgęstnieje. Po określonym czasie wyjmujemy mięso mielone z lodówki i ponownie dobrze mieszamy.
Krok 4:
Mokrymi rękami bierzemy duże mięso mielone, ugniatamy je na dłoni w ciasto, kładziemy na środku kawałek masła i posiekany świeży koperek (opcjonalnie), ściskamy krawędzie i formujemy okrągłe lub podłużne kotlety. Z podanej ilości mięsa mielonego wyszło mi 5 średnich kotletów. Obficie zwijamy kotlety w bułce tartej.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i rozłóż kotlety. Smażyć z jednej strony na małym ogniu przez 5-7 minut. Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż w tym samym czasie. Mięso z kurczaka gotuje się szybko, więc w ciągu 10-15 minut kotlety będą w pełni ugotowane. Smażyć wszystkie puste miejsca.
Jedz świeże kotlety, aż stracą swoją soczystość, po podgrzaniu nie będą już takie same jak z upałem-z upałem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g