klopsiki bez ryżu z sosem w piekarniku

najsmaczniejsze, bardzo miękkie, delikatne, soczyste, na każdy dzień! Klopsiki bez ryżu w piekarniku są przygotowywane w bardzo prosty sposób. Jeśli masz dość klasycznych klopsików, wypróbuj te. Możesz zrobić je z dowolnego mięsa mielonego. Aromatyczny sos dodaje im pikanterii. Idealny na kolację!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 23 % 6 g
162 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki bez ryżu z sosem? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli mięso jest zamrożone, rozmroź je, przenosząc je wcześniej na dolną półkę lodówki. Umyj i osusz jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi, usuń żyły, pokrój na dowolne kawałki. Obierz i umyj jeden średniej wielkości ziemniak, pokrój go na 4 części. Obierz ząbki czosnku i cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż mięso przez maszynę do mięsa, dodając ziemniaki, cebulę i czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij startą marchewkę do mielonego mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie umyj jajko kurze, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Użyj detergentów do żywności i pędzla. Wbij jedno jajko do mielonego mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól i pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj bułkę tartą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przyprawy do smaku - mam szczyptę gałki muszkatołowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mokrymi rękami uformuj okrągłe klopsiki z mielonego mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Obtocz każdy klopsik w mące i połóż na desce do krojenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Dobrze podgrzej. Zrozum, że olej jest wystarczająco rozgrzany w prosty sposób. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół niej zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Ułóż puste klopsiki i smaż je na jasnozłoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostrożnie odwróć klopsiki szpatułką, aby usmażyły się ze wszystkich stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Weź formę odporną na ciepło. Przenieś tam smażone klopsiki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj sos. Obierz i posiekaj ząbki czosnku nożem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Obierz i drobno posiekaj cebulę. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, opłucz ją i nóż zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż cebulę i czosnek na patelnię i usmaż na oleju pozostałym po smażeniu klopsików.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Uwolnij pomidory we własnym soku ze skóry, Wyślij do smażonej cebuli i rozgnieć je widelcem, dodając sok z pomidor. Zamiast pomidorów we własnym soku możesz wziąć domowy sok pomidorowy lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego w 500 ml wody.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj swoje ulubione przyprawy, mam zioła prowansalskie. Danie natychmiast nabierze zupełnie innego smaku. Jeśli używasz gotowych przypraw do potraw mięsnych, przed użyciem przeczytaj kompozycję. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę, gdy posolisz sos, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj trochę ostrej czerwonej mielonej papryki, która doda pikantności sosowi.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dusić sos przez około 5-7 minut, spróbuj wszystkiego, czy wystarczy. Jeśli uznasz to za stosowne, dodaj trochę soli i cukru.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Polej klopsiki sosem pomidorowym i włóż je do piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Podawaj klopsiki na gorąco. Przystawka może być dowolna, na przykład duszony ryż,kasza gryczana, tłuczone ziemniaki lub makaron. Lub po prostu zrób sałatkę warzywną. Smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy