skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki bez ryżu z sosem? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli mięso jest zamrożone, rozmroź je, przenosząc je wcześniej na dolną półkę lodówki. Umyj i osusz jajko.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi, usuń żyły, pokrój na dowolne kawałki. Obierz i umyj jeden średniej wielkości ziemniak, pokrój go na 4 części. Obierz ząbki czosnku i cebulę.
Krok 3:
Przełóż mięso przez maszynę do mięsa, dodając ziemniaki, cebulę i czosnek.
Krok 4:
Dobrze umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Wyślij startą marchewkę do mielonego mięsa.
Krok 6:
Dokładnie umyj jajko kurze, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Użyj detergentów do żywności i pędzla. Wbij jedno jajko do mielonego mięsa.
Krok 7:
Sól i pieprz do smaku.
Krok 8:
Dodaj bułkę tartą.
Krok 9:
Dodaj przyprawy do smaku - mam szczyptę gałki muszkatołowej.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Mokrymi rękami uformuj okrągłe klopsiki z mielonego mięsa.
Krok 12:
Obtocz każdy klopsik w mące i połóż na desce do krojenia.
Krok 13:
Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Dobrze podgrzej. Zrozum, że olej jest wystarczająco rozgrzany w prosty sposób. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół niej zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Ułóż puste klopsiki i smaż je na jasnozłoty kolor.
Krok 14:
Ostrożnie odwróć klopsiki szpatułką, aby usmażyły się ze wszystkich stron.
Krok 15:
Weź formę odporną na ciepło. Przenieś tam smażone klopsiki.
Krok 16:
Przygotuj sos. Obierz i posiekaj ząbki czosnku nożem.
Krok 17:
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, opłucz ją i nóż zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli.
Krok 18:
Włóż cebulę i czosnek na patelnię i usmaż na oleju pozostałym po smażeniu klopsików.
Krok 19:
Uwolnij pomidory we własnym soku ze skóry, Wyślij do smażonej cebuli i rozgnieć je widelcem, dodając sok z pomidor. Zamiast pomidorów we własnym soku możesz wziąć domowy sok pomidorowy lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego w 500 ml wody.
Krok 20:
Dodaj swoje ulubione przyprawy, mam zioła prowansalskie. Danie natychmiast nabierze zupełnie innego smaku. Jeśli używasz gotowych przypraw do potraw mięsnych, przed użyciem przeczytaj kompozycję. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę, gdy posolisz sos, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
Krok 21:
Dodaj trochę ostrej czerwonej mielonej papryki, która doda pikantności sosowi.
Krok 22:
Dusić sos przez około 5-7 minut, spróbuj wszystkiego, czy wystarczy. Jeśli uznasz to za stosowne, dodaj trochę soli i cukru.
Krok 23:
Polej klopsiki sosem pomidorowym i włóż je do piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 24:
Podawaj klopsiki na gorąco. Przystawka może być dowolna, na przykład duszony ryż,kasza gryczana, tłuczone ziemniaki lub makaron. Lub po prostu zrób sałatkę warzywną. Smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g