skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy mięsne z serem? Przygotuj składniki. Mięso mielone do tego dania lepiej używać z mieszanki wieprzowiny i wołowiny, wtedy zrazy będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. W razie potrzeby do mięsa mielonego można dodać chleb namoczony w mleku, ale zrazy są znacznie smaczniejsze, jeśli gotujesz je wyłącznie z mięsa bez różnych dodatków, nie licząc nadzienia serowego. Ugotuj jedno jajko na twardo.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój na połówki lub ćwiartki. Usuń szypułkę. Przekręć mięso z cebulą przez maszynę do mięsa. Możesz to zrobić dwa razy, aby mięso mielone było delikatniejsze.
Krok 3:
Umyj jajko i osusz serwetkami. Wbij surowe jajko do mielonego mięsa. Dodaj przyprawy do smaku: sól i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj mięso mielone łyżką, aby jajko było równomiernie rozłożone na całej masie.
Krok 4:
Zajmij się przygotowaniem nadzienia. Zetrzyj twardy ser na średniej tarce.
Krok 5:
Posiekaj ugotowane żółtko nożem i dodaj do startego sera. Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa. Dodaj warzywa do nadzienia i wymieszaj.
Krok 6:
Zacznij tworzyć zrazy. Posyp mąkę pszenną na płaskim talerzu. Ręką weź trochę mięsa mielonego, zrób z niego ciasto. Na środku każdej tortilli umieść nadzienie serowe. Ostrożnie przymocuj krawędzie zrazy, aby nadzienie nie wypadło.
Krok 7:
Uformuj mały okrągły placek. Zwiń wszystkie zrazy w mące.
Krok 8:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim ugotowane kotlety. Smaż zrazy z jednej strony na złoty kolor, Odwróć na drugą stronę i smaż również na złoty kolor.
Krok 9:
Zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię. I smaż zrazy pod pokrywką przez około 10-20 minut (zorientuj się na kuchence). Przestrzeganie tej zasady smażenia sprawia, że zrazy są szczególnie soczyste w środku. Ponieważ tworzenie się skorupy zapobiega wydostawaniu się soków. Zdejmij patelnię z kotletów z ognia. Przenieś gotowe zrazy na talerz. I podawaj na gorąco. Smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g