zrazy mięsne z serem

najsmaczniejsze, soczyste, delikatne, apetyczne, na obiad! Zrazy mięsne z serem można przygotować na każdą okazję. To wspaniałe świąteczne danie z mielonego mięsa, a także obfity rodzinny lunch lub kolacja. A przygotowanie ich jest bardzo proste, każdy początkujący poradzi sobie bez problemów. Nadzienie można zmienić według własnych upodobań!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 59 % 23 g
węglowodany 13 % 5 g
265 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy mięsne z serem? Przygotuj składniki. Mięso mielone do tego dania lepiej używać z mieszanki wieprzowiny i wołowiny, wtedy zrazy będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. W razie potrzeby do mięsa mielonego można dodać chleb namoczony w mleku, ale zrazy są znacznie smaczniejsze, jeśli gotujesz je wyłącznie z mięsa bez różnych dodatków, nie licząc nadzienia serowego. Ugotuj jedno jajko na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój na połówki lub ćwiartki. Usuń szypułkę. Przekręć mięso z cebulą przez maszynę do mięsa. Możesz to zrobić dwa razy, aby mięso mielone było delikatniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jajko i osusz serwetkami. Wbij surowe jajko do mielonego mięsa. Dodaj przyprawy do smaku: sól i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj mięso mielone łyżką, aby jajko było równomiernie rozłożone na całej masie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zajmij się przygotowaniem nadzienia. Zetrzyj twardy ser na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj ugotowane żółtko nożem i dodaj do startego sera. Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa. Dodaj warzywa do nadzienia i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zacznij tworzyć zrazy. Posyp mąkę pszenną na płaskim talerzu. Ręką weź trochę mięsa mielonego, zrób z niego ciasto. Na środku każdej tortilli umieść nadzienie serowe. Ostrożnie przymocuj krawędzie zrazy, aby nadzienie nie wypadło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj mały okrągły placek. Zwiń wszystkie zrazy w mące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim ugotowane kotlety. Smaż zrazy z jednej strony na złoty kolor, Odwróć na drugą stronę i smaż również na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię. I smaż zrazy pod pokrywką przez około 10-20 minut (zorientuj się na kuchence). Przestrzeganie tej zasady smażenia sprawia, że zrazy są szczególnie soczyste w środku. Ponieważ tworzenie się skorupy zapobiega wydostawaniu się soków. Zdejmij patelnię z kotletów z ognia. Przenieś gotowe zrazy na talerz. I podawaj na gorąco. Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy