skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty do przygotowania ciasta. Podstawą ciasta będzie chleb pita, musisz wziąć cienki chleb pita, jeśli to możliwe, 2-3 arkusze lub jeden długi, ale który można pokroić. Mam śmietanę 20% tłuszczu, jajka C1. Czas przygotowania nadzienia będzie się różnić w zależności od dojrzałości kapusty. Przygotuj patelnię do smażenia i naczynie do pieczenia ze średnimi bokami.
Krok 2:
Aby zrobić nadzienie do ciasta, obierz i posiekaj marchewki i cebulę. Na oleju lekko podsmaż cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj kapustę i dodaj do warzyw na patelni. Dusić kapustę pod przykryciem, ciągle mieszając, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania kapusty należy ją posolić do smaku. Kapusta musi być stale monitorowana, aby się nie przypaliła, ponieważ wygląd całego ciasta będzie zależeć od kapusty.
Krok 3:
Na ciasto potrzebujesz 2-3 arkuszy chleba pita. Jeśli chleb pita jest długi, należy go pokroić w równe prostokąty. Jeśli chleb pita jest już w arkuszach, należy również zrobić z nich te same arkusze. Połóż kapustę na arkuszu i połóż następny arkusz pita na wierzchu. Połóż na nim również kapustę. Jeśli chleb pita jest cienki, lepiej zrobić podwójny arkusz, w przeciwnym razie może się rozerwać z soczystego nadzienia i może się wylać podczas składania. Włącz piekarnik do 180 stopni
Krok 4:
Zwiń chleb pita w bułkę, a następnie pokrój na kawałki o wysokości nieco mniejszej niż forma, w której będą pieczone. Nasmaruj formę olejem roślinnym i włóż do niej posiekany chleb pita z kapustą.
Krok 5:
Lekko ubij jajka, dodaj śmietanę, mleko i trochę soli. Wymieszaj masę trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na kawałki chleba pita w formie. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. W ciepłej formie należy go pokroić na porcje. Może być podawany jako niezależne danie.
ciasto pita okazuje się niezwykłe, ale smaczne. Aby nie zawiódł, należy zwrócić szczególną uwagę na następujące punkty:
- kapusta do nadzienia powinna być w pełni ugotowana, podczas gdy bardzo uważnie obserwuj, aby się nie przypaliła i nie była zbyt usmażona (wydaje mi się, że przez Chur się zarumieniła);
- wybierz gęsty chleb pita, który będzie dobrze trzymał nadzienie i ściślej go zwiń;
- wybierz kształt o małej średnicy, aby kawałki chleba pita z kapustą ściśle przylegały do siebie. Mam kształt o średnicy 21 cm, a kawałki nie były zbyt gęste;
- szczególną uwagę należy zwrócić na wysokość pokrojonych kawałków; jeśli są wysokie, chleb pita pozostawiony bez nalewania spali się;
- ciasto można również posypać startym serem na kilka minut przed gotowaniem, aby uzyskać złotą skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g