ciasto pita z kapustą

pyszne ciasto zapiekane z podstawą pita. To ciasto nadziewane pyszną chrupiącą kapustą jest przygotowywane bez mąki. Podstawą jest tutaj zwykły chleb pita. Ale kończy się to bardzo smacznym ciastem zapiekanym, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 30 marca-5 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 67 % 14 g
107 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty do przygotowania ciasta. Podstawą ciasta będzie chleb pita, musisz wziąć cienki chleb pita, jeśli to możliwe, 2-3 arkusze lub jeden długi, ale który można pokroić. Mam śmietanę 20% tłuszczu, jajka C1. Czas przygotowania nadzienia będzie się różnić w zależności od dojrzałości kapusty. Przygotuj patelnię do smażenia i naczynie do pieczenia ze średnimi bokami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić nadzienie do ciasta, obierz i posiekaj marchewki i cebulę. Na oleju lekko podsmaż cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj kapustę i dodaj do warzyw na patelni. Dusić kapustę pod przykryciem, ciągle mieszając, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania kapusty należy ją posolić do smaku. Kapusta musi być stale monitorowana, aby się nie przypaliła, ponieważ wygląd całego ciasta będzie zależeć od kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na ciasto potrzebujesz 2-3 arkuszy chleba pita. Jeśli chleb pita jest długi, należy go pokroić w równe prostokąty. Jeśli chleb pita jest już w arkuszach, należy również zrobić z nich te same arkusze. Połóż kapustę na arkuszu i połóż następny arkusz pita na wierzchu. Połóż na nim również kapustę. Jeśli chleb pita jest cienki, lepiej zrobić podwójny arkusz, w przeciwnym razie może się rozerwać z soczystego nadzienia i może się wylać podczas składania. Włącz piekarnik do 180 stopni

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwiń chleb pita w bułkę, a następnie pokrój na kawałki o wysokości nieco mniejszej niż forma, w której będą pieczone. Nasmaruj formę olejem roślinnym i włóż do niej posiekany chleb pita z kapustą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko ubij jajka, dodaj śmietanę, mleko i trochę soli. Wymieszaj masę trzepaczką, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na kawałki chleba pita w formie. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. W ciepłej formie należy go pokroić na porcje. Może być podawany jako niezależne danie.

ciasto pita okazuje się niezwykłe, ale smaczne. Aby nie zawiódł, należy zwrócić szczególną uwagę na następujące punkty:
- kapusta do nadzienia powinna być w pełni ugotowana, podczas gdy bardzo uważnie obserwuj, aby się nie przypaliła i nie była zbyt usmażona (wydaje mi się, że przez Chur się zarumieniła);
- wybierz gęsty chleb pita, który będzie dobrze trzymał nadzienie i ściślej go zwiń;
- wybierz kształt o małej średnicy, aby kawałki chleba pita z kapustą ściśle przylegały do siebie. Mam kształt o średnicy 21 cm, a kawałki nie były zbyt gęste;
- szczególną uwagę należy zwrócić na wysokość pokrojonych kawałków; jeśli są wysokie, chleb pita pozostawiony bez nalewania spali się;
- ciasto można również posypać startym serem na kilka minut przed gotowaniem, aby uzyskać złotą skórkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy