skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z wątroby z sosem? Do gotowania weź wątrobę wołową, cebulę, słodką paprykę, marchewkę, mąkę, koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól, olej słonecznikowy do smażenia.
Krok 2:
Usuń wątrobę wołową z filmu i przewodów. Bardzo łatwo jest pozbyć się filmu: zalać wątrobę gorącą wodą i podnieść krawędź filmu nożem-wtedy bardzo łatwo się usunie. Przygotowaną wątrobę zalać mlekiem i pozostawić na 20-30 minut. Wyeliminuje to gorzki smak wątroby.
Krok 3:
Przygotuj warzywa: obierz cebulę, marchewkę i paprykę i pokrój na małe plasterki.
Krok 4:
Opłucz wątrobę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.
Krok 5:
Zastąp kawałki wątróbki w mące.
Krok 6:
Na patelni z olejem najpierw podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta. Następnie dodaj przygotowane kawałki wątroby, mieszaj, aby wątroba miała równomierny kontakt z olejem.
Krok 7:
Dodaj marchewki i paprykę. Kontynuuj delikatne pieczenie.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszaj, lekko podgrzej zawartość patelni.
Krok 9:
Dodaj trochę wody - do pożądanej gęstości sosu. Dusić gulasz z wątroby z sosem do miękkości.
Krok 10:
Podawaj gulasz z wątroby z sosem z dodatkiem lub bez. Gotowane lub puree ziemniaki, ryż, makaron, kasza gryczana są idealne do dekoracji. Smacznego!
gulasz z wątroby z sosem jest przygotowywany według tego samego algorytmu, co tradycyjny gulasz wołowy, tylko gotowanie zajmie ci znacznie mniej czasu. Czas gotowania mięsa jest znacznie dłuższy niż wątróbki.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g