gulasz z wątroby z sosem

gulasz z wątroby z sosem-prosty, smaczny, szybki. Gulasz z wątroby z sosem to popularne pyszne danie podawane na drugim z różnymi dodatkami. Tłuczone ziemniaki często działają jako przystawka-jest to tradycyjnie uznana opcja podania do każdego gulaszu. Ryż, kasza gryczana i inne zboża, produkty makorn doskonale nadają się do dekoracji. Lepiej jest wziąć wątrobę do gotowania gulaszu od młodych zwierząt, oczyścić ją z filmów i kanałów - dzięki temu gulasz stanie się jeszcze smaczniejszy. Dodatkowo do dania podawane są warzywa, zioła, marynaty i marynaty.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 24 % 5 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z wątroby z sosem? Do gotowania weź wątrobę wołową, cebulę, słodką paprykę, marchewkę, mąkę, koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól, olej słonecznikowy do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń wątrobę wołową z filmu i przewodów. Bardzo łatwo jest pozbyć się filmu: zalać wątrobę gorącą wodą i podnieść krawędź filmu nożem-wtedy bardzo łatwo się usunie. Przygotowaną wątrobę zalać mlekiem i pozostawić na 20-30 minut. Wyeliminuje to gorzki smak wątroby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj warzywa: obierz cebulę, marchewkę i paprykę i pokrój na małe plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz wątrobę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zastąp kawałki wątróbki w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z olejem najpierw podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta. Następnie dodaj przygotowane kawałki wątroby, mieszaj, aby wątroba miała równomierny kontakt z olejem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewki i paprykę. Kontynuuj delikatne pieczenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszaj, lekko podgrzej zawartość patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę wody - do pożądanej gęstości sosu. Dusić gulasz z wątroby z sosem do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gulasz z wątroby z sosem z dodatkiem lub bez. Gotowane lub puree ziemniaki, ryż, makaron, kasza gryczana są idealne do dekoracji. Smacznego!

gulasz z wątroby z sosem jest przygotowywany według tego samego algorytmu, co tradycyjny gulasz wołowy, tylko gotowanie zajmie ci znacznie mniej czasu. Czas gotowania mięsa jest znacznie dłuższy niż wątróbki.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy